Žitňanská: Chceme efektívnu inštitúciu v boji proti podvodom na európskych peniazoch

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 16:34 • 2 min
Žitňanská: Chceme efektívnu inštitúciu v boji proti podvodom na európskych peniazoch

BRATISLAVA – Ambíciou slovenského predsedníctva v Rade EÚ je dostať na rokovací stôl kompletný návrh na zriadenie Úradu európskeho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes na tlačovej besede po neformálnom rokovaní ministrov spravodlivosti slovenská šéfka rezortu justície Lucia Žitňanská. Chceme pokračovať v diskusii tak, aby sa dosiahol maximálne možný pokrok, dodala. Podľa Žitňanskej si všetci uvedomujú, že je potrebný efektívny nástroj boja proti trestným činom týkajúcich sa finančných záujmov EÚ. Nechceme budovať inštitúciu pre inštitúciu, ale skutočne efektívnu inštitúciu v boji proti podvodom na európskych peniazoch, vyhlásila Žitňanská.


Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová zhodnotila dnešné bratislavské rokovanie pozitívne. „Vidím pri tejto téme pokrok,“ skonštatovala. Podľa Jourovej je reálny termín prijatia nariadenia o europrokurátorovi v rámci rady ministrov do konca roka. Eurokomisárka zdôraznila, že kľúčové sú kompetencie pre úrad europrokurátora, aby obhajcovia nespochybňovali jeho výsledky.

 

„Kompetencie musia byť dostatočne silné a právne nespochybniteľné, aby malo zmysel zriaďovať tento úrad,“ vysvetlila Jourová. Priblížila, že sa teraz diskutuje o tom, či pod tento úrad majú spadať od určitej výšky aj podvody týkajúce sa DPH a karuselové podvody. Jourová priznala, že ministri financií zatiaľ neboli naklonení tejto myšlienke, ale bude sa ich snažiť presvedčiť, aby ju podporili.
Ministri spravodlivosti krajín EÚ diskutovali aj o elektronickej justícii v priestore EÚ. Žitňanská zdôraznila, že partneri sa zhodli na podpore elektronizácie justície, v čom vidí budúcnosť aj ona sama.

 

"Zjednodušuje to prístup k spravodlivosti na jednej strane a zefektívňuje justičné systémy na strane druhej," dodala. Elektronická justícia zahŕňa prepojenia rôznych registrov v oblasti justície, videokonferencie, ale do budúcna sa počíta aj s cezhraničnou komunikáciou prostredníctvom elektronických prostriedkov. Najdôležitejšími projektmi v tejto oblasti sú Európsky portál elektronickej justície, (https://e-justice.europa.eu), ktorý by mal v budúcnosti slúžiť na jednotný prístup ku všetkým informáciám v oblasti európskej justície, projekt e-CODEX (komunikácia prostredníctvom online výmeny údajov), ECRIS (európsky informačný systém trestných registrov), prepojenie insolvenčných registrov či prepojenie obchodných registrov.


Opakovane mali ministri na stole aj tému počítačovej kriminality, tentokrát aj v súvislosti s teroristickými útokmi a využívaním elektronickej komunikácie medzi extrémistami. Nedávne teroristické útoky v Paríži a v Bruseli opätovne potvrdili skutočnosť, že moderné technológie sú čoraz viac zneužívané i na najzávažnejšie formy trestnej činnosti. Slovenské predsedníctvo prináša túto tému na rokovací stôl pre jej aktuálnosť a potrebu reagovať v aktuálnych prácach aj na problémy súčasnej doby. „Nemôžeme pripustiť, aby verejná moc ťahala za kratší koniec. Musíme nájsť správny balans na jednej strane pri ochrane osobných slobôd a na druhej strane v boji proti trestným činom," uviedla Žitňanská.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies