Žitňanská chce viesť ministerstvo maximálne otvorene

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 12:14 • 2 min
Žitňanská chce viesť ministerstvo maximálne otvorene

BRATISLAVA - Verejná kontrola a zásadné opatrenia, ktoré povedú k zefektívneniu chodu súdov a zrýchleniu súdneho konania sú kľúčové kroky, ktoré sa očakávajú od súčasnej vlády a ktoré chce docieliť aj nová ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes na brífingu po tom, čo ju oficiálne do úradu uviedol premiér Robert Fico. Zdôraznila, že k prvým veciam, na ktorých sa pracuje, patrí programové vyhlásenie vlády. "Chcem predložiť partnerom čo najpresnejšiu predstavu toho, čo chceme na ministerstve robiť, aby nedošlo k nejakým nedorozumenia," dodala. „Chcem viesť ministerstvo maximálne otvorene a transparentne,“ vyhlásila ďalej.


Ministerka avizovala, že v najbližšom čase sa určite chce pozrieť na ekonomiku rezortu. Chce analýzu súdov a ich výkonnosti a dodržiavania pravidiel aj pri prideľovaní jednotlivých prípadov. "Na základe toho, ako systém funguje, budem potom môcť robiť opatrenia, určite to budú organizačno-manažérske opatrenia v celom rezorte,“ avizuje ministerka. "Musíme sa pozrieť na to, čo patrí na súdy, čo majú robiť sudcovia a čo majú robiť vyšší súdni úradníci. Vytvoriť podmienky tak, aby práca odsýpala," dodala.


V snahe znížiť priestor pre korupčné správanie chce nová šéfka ministerstva spravodlivosti prijať účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje. Má v pláne prijať úpravu o zákaze poskytovať a prijímať neetické výhody a vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi. Ministerka spravodlivosti chce aj zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv. V záujme lepšej a rýchlejšej vymožiteľnosti práva bude presadzovať zvýšenie verejnej kontroly justície od výberu cez hodnotenie až po disciplinárne konania sudcov. Má tiež v pláne vyvíjať maximálne úsilie na presadenie ústavného zákona o tvorbe Ústavného súdu SR.


Keďže pod rezort spravodlivosti spadá aj agenda ľudských práv, ministerka Žitňanská sa chce s prihliadnutím na aktuálnu politickú a spoločenskú situáciu zamerať aj na túto agendu. "Treba chodiť po Slovensku a dávať jasne najavo, že ľudské práva tak, ako ich dnes poznáme, boli zagarantované po 2. svetovej vojne ako odpoveď na to, aby sa isté veci neopakovali. Vidíme, že v spoločnosti si to mnoho ľudí neuvedomuje," doplnila.


Na margo skutočnosti, že na čele ministerstva spravodlivosti, ale aj na ďalších významných postoch v justícii sú ženy, uviedla Žitňanská s úsmevom: „Keď je niečo ťažké, pošlite tam ženu.“

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies