Žitňanská chce rozšíriť starostlivosť o budúce mamičky

NETKY.SK • 13 Január 2017, 09:07 • 2 min
Žitňanská chce rozšíriť starostlivosť o budúce mamičky

BRATISLAVA - Poskytovať predpôrodnú starostlivosť a starostlivosť po pôrode počas šestonedelia by mohli aj pôrodné asistentky v samostatnej praxi, pričom táto služba by bola hradená z verejného zdravotného poistenia.

slovakia

left justify in out

Navrhla to ministrovi zdravotníctva Tomášovi Druckerovi poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Jana Žitňanská. Reagovala tak na iniciatívu ministerstva posilniť kompetencie zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ktorú Drucker predstavil tento týždeň.

 

Podľa Žitňanskej je v súčasnosti pôrodná asistencia podľa platnej legislatívy charakterizovaná ako zdravotná starostlivosť o ženu v každom období jej života od adolescencie cez fertilné obdobie a obdobie fyziologickej gravidity a pôrodu až po obdobie menopauzy. "V každej z krajín Európskej únie majú možnosť pôrodné asistentky vykonávať samostatnú prax po splnení podmienok v plnom rozsahu a v plnom rozsahu im ju zdravotné poisťovne aj uhrádzajú. Rovnako ako pôrodné asistentky v EÚ, aj pôrodná asistentka na Slovensku vykonáva regulované povolanie," poznamenala europoslankyňa. Pôrodná asistentka poskytuje starostlivosť v pôrodnej asistencii v ambulantnej starostlivosti, ústavnej starostlivosti, ale aj v prirodzenom sociálnom prostredí ženy.

 

Napriek pozitívnym zmenám zákonov v pôrodnej asistencii pôrodné asistentky v praxi podľa Žitňanskej len ťažko nanovo získavajú postavenie samostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Legislatívne normy v súčasnosti umožňujú pôrodnej asistentke odvádzať fyziologický pôrod v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti, umožňujú žene slobodný výber zariadenia, v ktorom porodí svoje dieťa a slobodný výber lekára, alebo pôrodnej asistentky, ktorí ju budú pri pôrode sprevádzať a dohliadať na jeho priebeh," zhrnula. Absentuje však podľa nej autonómia v povolaní pri samostatnom poskytovaní starostlivosti o tehotnú ženu s fyziologickou graviditou a návštevná služba v šestonedelí.

 

"Súčasťou spomínanej starostlivosti o ženu počas tehotenstva by bola okrem iného návšteva v domácom prostredí, za účelom zistenia podmienok v sociálnom prostredí klienta, kde príde po pôrode, či je pripravená k pôrodu, či má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať vo všeobecnosti a toto žiaden lekár nerobí," vysvetlila europoslankyňa.

 

Ďalšia starostlivosť počas tehotenstva by prebiehala tiež v domácom prostredí budúcej mamičky. Jej obsahom by bola psychofyzická príprava žien na pôrod, poradenstvo týkajúce sa tehotenstva, cvičenia, ktoré pripravia budúcu mamičku na pôrod. Budúce mamičky by sa tiež učili správne dýchať, uvoľňovať a sťahovať svaly. Taktiež by sa pripravovali na dojčenie. "Je dôležité zdôrazniť, že za poradňu by bol aj naďalej zodpovedný gynekológ,“ dodala Žitňanská.

 

Podľa poslankyne EP, ktorá v minulosti presadzovala túto zmenu aj prostredníctvom novely zákona v parlamente, pôrodná asistentka by po pôrode navštívila mamičku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne raz do týždňa počas obdobia šestonedelia. Asistentka by jej bola nápomocná pri problémoch s dojčením, či sledovala jej zdravotný stav v období šestonedelia. V prípade vzniku vážnejších problémov by pôrodná asistentka odporúčala okamžité vyšetrenie u gynekológa. Po fyziologickom šestonedelí by išla mamička na kontrolu k svojmu gynekológovi.

 

Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, pôrodná asistentka už v súčasnosti môže samostatne v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti odvádzať fyziologický pôrod, vrátane pôrodu, pri ktorom sa vyžaduje epiziotómia (chirurgické nastrihnutie hrádze pri pôrode - pozn. redakcie).

 

Dodala tiež, že rezort zdravotníctva v súčasnosti prehodnocuje kompetencie sestier a pôrodných asistentiek, komunikuje so zástupcami odbornej praxe, Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek a s hlavnou odborníčkou ministerstva zdravotníctva pre pôrodnú asistenciu. "Prípadné požiadavky ďalšieho rozvoja autonómneho výkonu praxe pôrodných asistentiek a poskytovanie starostlivosti žene počas tehotnosti a šestonedelia v domácom prostredí budú zapracované do legislatívy," doplnila Eliášová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies