Žitňanská chce pre pôrodné asistentky samostatnú prax

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 11:43 • 2 min
Žitňanská chce pre pôrodné asistentky samostatnú prax

BRATISLAVA - Poskytovať predpôrodnú starostlivosť a starostlivosť po pôrode by mohli aj pôrodné asistentky v samostatnej praxi. Táto služba by im bola uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia. Navrhuje to nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská.

slovakia

left justify in out

"Napriek pozitívnym zmenám zákonov v pôrodnej asistencii pôrodné asistentky v praxi len ťažko nanovo získavajú postavenie samostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," konštatuje. Podotýka, že platná legislatíva umožňuje žene vybrať si nemocnicu, kde porodí, vybrať si môže aj lekára a pôrodnú asistentku, stále však chýba autonómia v povolaní pri samostatnom poskytovaní starostlivosti o tehotnú ženu a návštevná služba v šestonedelí.

 

Pôrodná asistentka by tak podľa návrhu poslankyne okrem iného navštevovala ženu počas tehotenstva u nej doma, aby získala informácie o jej sociálnom prostredí, rovnako by tak zisťovala či je pripravená k pôrodu a má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať. Budúcu matku by taktiež v domácom prostredí pripravovala na pôrod a radila jej ohľadom tehotenstva. Žitňanská však pripomína, že za poradňu by bol aj naďalej zodpovedný gynekológ. 

 

Návštevy pôrodnej asistentky by mali pokračovať aj po pôrode. "Po pôrode pôrodná asistentka navštívi mamičku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne raz do týždňa počas obdobia šestonedelia," uvádza v návrhu poslankyňa s tým, že asistentka bude v tomto období napríklad aj sledovať zdravotný stav ženy. 

 

Podľa Žitňanskej takáto starostlivosť počas tehotenstva a po pôrode okrem toho, že zohľadňuje bio-psycho-sociálne potreby ženy, prispeje k predchádzaniu a skracovaniu hospitalizácie, k urýchleniu procesu uzdravovania a predchádzaniu popôrodných depresií. 

 

"Cieľom novely nie je nahradenie gynekológov či pediatrov pôrodnými asistentkami ale po vzore z iných vyspelých krajín doplnenie zdravotnej starostlivosti pre tehotné ženy a ženy v šestonedelí," uvádza predkladateľka. Podotýka však, že tento návrh bude mať pravdepodobne negatívny dopad na zdroje zdravotných poisťovní. O presných číslach nehovorí, ako tvrdí, záležať bude od toho, v akom rozsahu budú takéto služby využité. 

 

Poslankyňa navrhuje zmeny v novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti s účinnosťou od prvého septembra tohto roka. O legislatíve by sa malo rokovať na májovej schôdzi parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies