Žitňanská chce okresať právomoci prokurátorov

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 14:21 • 2 min
Žitňanská chce okresať právomoci prokurátorov

BRATISLAVA - Predsedníčke poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej sa nepáči rozsah civilných konaní, pri ktorých by mohol prokurátor využiť nové kompetencie. Ide o nahliadanie do spisov a vyžiadanie si informácií z registrov v súdnych konaniach. Poslankyňa navrhuje, aby nové kompetencie mohli prokurátori využiť len v prípadoch, keď je jednou zo strán sporu štát, alebo ním zriadená organizácia.

slovakia

left justify in out

"Nemyslím si, že by sme mali zájsť tak ďaleko, aby prokurátor mal právo nazerať do všetkých súdnych spisov, do ktorých má právo vstúpiť, predtým, ako do konania vstúpi," uviedla v rozprave k novele Občianskeho súdneho poriadku z dielne poslancov Smeru-SD Vladimíra Faiča a Antona Martvoňa. Žitňanská doplnila, že podľa novely by mali mať prokurátori prístup k spisom a informáciám z registrov v prípade konaní, v ktorých je účastníkom štát, ale aj v prípade tých, kde štát nefiguruje. S tým nesúhlasí. "Zúžme právo nazerať do spisu a právo na prístup k informáciám len na tie konania, kde sa jedná o záujem štátu," povedala.

Predkladateľ Martvoň s takýmto návrhom nesúhlasí. "My chceme zabezpečiť, aby boli dôsledne chránené práva a zákonom chránené záujmy nielen štátu, ale aj fyzických a právnických osôb," reagoval Martvoň. Vládny poslanec zdôraznil, že štát má záujem aj na tom, aby bola zachovaná zákonnosť, ale aj dôslednosť ochraňovania dodržiavania fyzických a právnických osôb v týchto konaniach. Dodal, že v prípade súkromnoprávnych konaní, ako ich nazvala Žitňanská, ide o veci vrátenia dieťaťa napríklad pri medzinárodných únosoch. "Ide o veci výchovy maloletých, opatrovníctva. Toto sú prípady, kde chceme, aby prokuratúra dôsledne chránila záujmy fyzických aj právnických osôb," doplnil Martvoň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies