Žitňanská chce odľahčiť súdy, exekúcie má vybavovať len jediný súd na Slovensku

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 14:47 • 2 min
Žitňanská chce odľahčiť súdy, exekúcie má vybavovať len jediný súd na Slovensku

BRATISLAVA – Odľahčiť súdy zaťažené exekučnými konaniami si predsavzala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Jej ministerstvo predložilo novelu Exekučného poriadku, podľa ktorej má mať túto agendu na starosti už len jediné špecializované pracovisko zriadené pri Okresnom súde v Banskej Bystrici. Exekúcie bude vybavovať plne elektronicky.

slovakia

left justify in out

Návrh novely je momentálne v pripomienkovom konaní. Žitňanská považuje opatrenie za nevyhnutné pre zlepšenie prístupu k spravodlivosti. Exekúcie vníma ako problém. Až 350 z celkového počtu 1300 sudcov sa dnes totiž venuje v nejakom pomere tejto agende, čo považuje za absurdné. Z viac ako 1,14 milióna vecí, ktoré prišli v roku 2015 na súdy bolo vyše 540.000 exekúcií. "To je neúmerná záťaž pre systém ako taký," skonštatovala.

 

Reforma nemá priniesť iba odľahčenie súdneho systému, ale i efekt pre ľudí. Exekúcie vedené voči jednému dlžníkovi by sa mali spájať u jedného exekútora. Dopredu má byť indikované, kedy ide skôr o prípad vhodný pre osobný bankrot. Konanie by tak malo byť efektívnejšie a lacnejšie pre všetkých zúčastnených. Exekútor bude mať nárok na paušálnu odmenu a náhradu výdavkov. Súd tak nebude musieť v množstve prípadov rozhodovať o trovách exekúcie.

 

Návrh zavádza náhodný výber súdneho exekútora, čo má zabezpečiť rovnomerné rozdeľovanie vecí medzi súdnymi exekútormi v rámci kraja a pretrhnúť väzby medzi oprávneným a exekútorom. "Očakávam férové konanie s dlžníkmi, rýchlejšie a v niečom aj menej nákladné exekúcie pre veriteľov, a zároveň úľavu pre súd," zhrnula možné prínosy Žitňanská.

 

Štátna tajomníčka ministerstva Mária Kolíková priblížila, že exekučnej agende by sa na novom pracovisku malo venovať osem sudcov, 80 vyšších súdnych úradníkov, 30 súdnych tajomníkov a osem asistentov. To je menej ako v súčasnosti na všetkých súdoch. Podľa Kolíkovej by však mala napríklad Sociálna poisťovňa ísť v budúcnosti pri vymáhaní pohľadávok vlastnou cestou. Jej podania pritom vlani tvorili až tretinu z celkovej sumy.

 

Vďaka náhodnému výberu tiež bude možné zveriť exekútorovi rozhodovanie o niektorých otázkach v konaní. Podľa ministerky Žitňanskej totiž nie je možné, aby každý jeden úkon exekútora aj naďalej schvaľoval alebo odobroval súd. Ministerstvo bude musieť na druhej strane posilniť dohľad na exekútormi. Súdy tiež dostanú úlohu reagovať na sťažnosti veriteľov.

 

Efekt odľahčenia súdov sa nedostaví hneď. Exekučná agenda z nich bude odbúdať postupne. Budú musieť vybaviť okolo 3,6 milióna exekučných spisov, ktoré u nich ležia. "Skutočne dôležitými vecami sa súdy zaoberajú len v malom percente," vysvetlil sudca Peter Hrnčiar z Okresného súdu v Žiline, ktorý bol v tíme na prípravu novely. Žitňanská prisľúbila, že prijmú zmeny, aby súdy mohli prioritne ukončiť všetko, čo sa ukončiť dá a čo najskôr vyčistili svoje stoly.

 

Návrhy na vykonanie exekúcie by sa mali podávať len elektronicky. Hovorca ministerstva Peter Bubla vysvetlil, že konanie bude vo veľkej miere budované na elektronických formulároch, ktoré účastníkov prevedú celým procesom. Očakáva sa tým zníženie administratívnej náročnosti a chybovosti. "Samozrejme, pre ľudí, ktorým z rôznych príčin nevyhovuje elektronická komunikácia, bude poskytnutá pomoc," doplnil hovorca MS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies