Žitňanská chce, aby bol e-Government aj pre zdravotne postihnutých

NETKY.SK • 4 September 2013, 08:09 • 2 min
Žitňanská chce, aby bol e-Government aj pre zdravotne postihnutých

BRATISLAVA - Elektronizovaná verejná správa by mala byť podľa nezaradenej poslankyne Národnej rady (NR) SR Jany Žitňanskej dostupná aj pre zdravotne postihnutých ľudí. Chce to dosiahnuť pozmeňujúcim návrhom, ktorý predložila v závere prvého rokovacieho dňa 23. schôdze NR SR k návrhu zákona o e-Governmente.

slovakia

left justify in out

Žiťnanská chce vytvoriť podmienky, aby napríklad aj zrakovo postihnutí ľudia mohli využívať zo svojich domovov cez počítač výhody e-Governmentu. Pomôcť im môžu napríklad asistenčné technológie, ktoré dokážu pretransformovať písaný text na zvuk. Zákon o e-Governmente má podľa rezortu financií znížiť byrokraciu pri komunikácii medzi občanmi, podnikateľmi a štátom. Informatizácia verejnej správy sa podľa tohto rezortu dostáva do fázy prevádzkovania prvých reálnych projektov. To si však vyžaduje zodpovedajúcu legislatívnu podporu. Práve vymedzenie legislatívnych pravidiel pre elektronizáciu verejnej správy je cieľom navrhovaného zákona o e-Governmente.

Nová právna norma nenahrádza už existujúce predpisy. Jeho podstatou je ustanoviť elektronickú formu komunikácie občanov a podnikateľov so štátom ako nosného spôsobu vzájomnej komunikácie. Súčasťou návrhu je zavedenie nástrojov ako zaručená konverzia dokumentov, elektronické schránky pre doručovanie písomností či elektronické podanie. Poslanci budú v rokovaní o tomto bode programu pokračovať aj v stredu (4. 9.) a následne ich čakajú ďalšie neprerokované zákony.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies