Žitňanská by chcela miesto generálnej prokuratúry štátne zastupiteľstvo

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 12:19 • 2 min
Žitňanská by chcela miesto generálnej prokuratúry štátne zastupiteľstvo

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) by chcela zmeniť generálnu prokuratúru na štátne zastupiteľstvo.

slovakia

left justify in out

V parlamente však nevidí momentálne priestor na nájdenie 90 hlasov potrebných na ústavné zmeny. Zásadná reforma prokuratúry sa nedostala ani do programového vyhlásenia vlády. Žitňanská však v pléne dnes pripustila, že časom sa bude treba pozrieť na postavenie prokuratúry.

 

"Som presvedčená, že existujúca právna úprava vo vzťahu k prokuratúre dnes nie je dobrá a že skôr či neskôr budeme musieť dospieť k tomu, aby sme si jasne povedali, ako má byť systémovo začlenená prokuratúra. Či chceme štátne zastupiteľstvo, čo by sa mne veľmi páčilo, alebo či chceme prokuratúru podľa iného modelu a možno bližšie k justícii," uviedla dnes v parlamente Žitňanská. Reagovala na výhradu opozičného poslanca Alojza Baránika z SaS, ktorému chýba vo vládnom programe reforma prokuratúry.

 

Žitňanská pripomenula, že téma zmien na prokuratúre, prípadne zmena generálnej prokuratúry na štátne zastupiteľstvo, je tu dlhé roky a dosiaľ sa nenašla zhoda v žiadnej vláde. "A ani dnes tu nevidím 90 hlasov na to, aby sme presadili štátne zastupiteľstvo," poznamenala. Zároveň sľúbila snahu o čo najväčšiu transparentnosť procesov na prokuratúre.

 

Baránik hovoril aj o tom, že v súdnictve je veľa komunistov. Zdôraznil, že nie všetci sudcovia sú zlí. Poukázal však na to, že na vyššie posty v justícii, vrátane súdnej rady, sa dostávajú tí "menej slušní" a komunisti. Opozičný poslanec neverí, že vláda urobí zmeny, ktoré by zlepšili stav v justícii a prokuratúre. "Programové vyhlásenie vlády nepočíta s reálnymi zmenami v súdnictve v tomto volebnom období. Je potvrdením toho, že musíme očakávať pokračovanie doterajšej podstaty justície a prokuratúry, pričom nová vláda bude prezentovať túto nezmenenú podstatu v novom šate," povedal.

 

Žitňanská sa ohradila. "Tak ako nie sú všetci politici zlodeji, ani všetci sudcovia nie sú kriminálnici. Odmietam dať nálepku všetkým sudcom, že sú komunisti a sociopati. Potrebujeme podporiť všetkých statočných a slušných sudcov v tom, aby sa začali sami vysporiadavať s problémami vo svojom stave," reagovala Žitňanská. Treba podľa nej urobiť maximum preto, aby každý jeden proces v justícii a každé jedno konanie bolo pod svetlami reflektorov. "A musíme urobiť veľa preto, aby súdy fungovali efektívne," poznamenala. Je presvedčená, že kroky a progres, ktoré urobí vláda, budú trvalé.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona