Žitňanská bude v Luxemburgu rokovať o zriadení Európskej prokuratúry a o ochrane finančných záujmov EÚ

NETKY.SK • 12 Október 2016, 14:57 • 2 min
Žitňanská bude v Luxemburgu rokovať o zriadení Európskej prokuratúry a o ochrane finančných záujmov EÚ

BRATISLAVA – V Luxemburgu sa v závere tohto týždňa (13. - 14. október 2016) zídu ministri spravodlivosti a vnútra členských krajín EÚ, aby prediskutovali sériu dôležitých tém. Dvojdňovému zasadnutiu Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci bude v rámci svojho rezortu predsedať aj podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Počas piatkového (14.10.) bloku Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci EÚ majú ministri spravodlivosti členských štátov diskutovať o smerovaní návrhu nariadenia Rady o zriadení Európskej prokuratúry (nariadenie EPPO). Ministerka L. Žitňanská predloží na schválenie zostávajúce ustanovenia nariadenia, vďaka čomu budú môcť ministri prvýkrát diskutovať o návrhu ako celku.

 

Témou diskusií má byť aj návrh smernice o boji proti podvodom poškodzujúcim finančné záujmy Únie (smernica PIF). Šéfovia rezortov spravodlivosti členských štátov budú informovaní o pokroku v tomto návrhu a osobitne by sa mali venovať téme zahrnutia podvodov s DPH do pôsobnosti smernice PIF. Slovenské predsedníctvo na úrovni ministrov spravodlivosti i ministrov financií presadzuje začlenenie podvodov s DPH do tejto smernice a ostatné členské štáty aj vďaka aktivitám Slovenskej republiky postupne smerujú k prijatiu tohto postoja.

 

Na Rade EÚ bude Európskou komisiou predstavená aj Analýza nákladov a prínosov zriadenia Európskej prokuratúry, ktorá bude súčasťou diskusie ako o návrhu nariadenia o EPPO, tak i o návrhu smernice PIF.

 

Okrem toho bude ministerka Žitňanská informovať Radu EÚ aj o stave rokovaní o jednotnom digitálnom trhu, nariadení o Eurojuste alebo smernici o boji proti terorizmu. Európska Komisia oboznámi ministrov spravodlivosti o aktuálnom vývoji v oblasti boja proti trestným činom z nenávisti v EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies