Žitňanská apeluje na Smer, aby volil v prospech dôveryhodnosti justície

NETKY.SK • 3 Apríl 2014, 11:46 • 2 min
Žitňanská apeluje na Smer, aby volil v prospech dôveryhodnosti justície

BRATISLAVA – Poslanci Smeru-SD môžu dnes pomôcť zvýšiť dôveryhodnosť justície, ale rovnako môžu ponechať v súdnictve súčasný stav. Závisieť to bude od ich voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Povedala to dnes v rozprave k voľbe exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (nezaradená).

slovakia

left justify in out

"Dnes máte obrovskú zodpovednosť, pretože dnes vaším hlasovaním môžete prezidentovi navrhnúť takých kandidátov, z ktorých, keď budú menovaní traja, sa môže zvýšiť dôveryhodnosť justície ako takej," obrátila sa na poslancov Smeru-SD Žitňanská. Upozornila, že rovnako však sociálni demokrati môžu dnes voliť aj tak, že prezident nebude môcť vymenovať takých kandidátov, ktorí by dôveryhodnosti justícii pomohli.
      

"Dovoľte len apel, že tá zodpovednosť je obrovská a pre krajinu je to rozhodnutie mimoriadne dôležité," pokračovala v prihováraní sa sociálnym demokratom. Zdôraznila, že dnešná voľba je oveľa dôležitejšia ako akákoľvek novela Ústavy SR, na ktorej sa dohodol Smer-SD a KDH.
      

Podľa Žitňanskej sú medzi 13 kandidátmi niekoľkí, ktorí by pomohli zvýšiť dôveryhodnosť slovenského súdnictva. "Bez toho, aby som hovorila mená, si trúfam povedať, že sú medzi nimi ľudia, právnici, ktorí svojim životom a kariérou dávajú dobrý predpoklad na to, že keď ich prezident vyberie, dôvera v justíciu môže narásť," poznamenala. Dôvera je podľa Žitňanskej základ vzťahu občana a justície. Dodala, že justícii dlhodobo na Slovensku dôveruje málo ľudí.
      

Šesť kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR budú poslanci voliť dnes. Vyberať môžu z 13 uchádzačov. Zo šestice zvolených si prezident Ivan Gašparovič vyberie troch sudcov. Všetci kandidáti sa pred voľbou zúčastnili verejného vypočutia na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR a podmienky spĺňajú.
      

Podľa zákona o organizácii Ústavného súdu SR návrhy na voľbu kandidátov na ústavných sudcov môžu podať do parlamentu poslanci NR SR, vláda, predseda Ústavného súdu, predseda Najvyššieho súdu SR, generálny prokurátor, záujmové organizácie právnikov a vedecké inštitúcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies