Žitňanská: Ak súd neschváli reštrukturalizáciu, je to vina vlády

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 10:13 • 2 min
Žitňanská: Ak súd neschváli reštrukturalizáciu, je to vina vlády

BRATISLAVA – Ak súd neschváli reštrukturalizačný plán Váhostavu pre pochybnosti a firma sa ocitne v konkurze, bude to podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej len výsledok dlhodobého ignorovania problému zo strany vlády a premiéra Roberta Fica.

slovakia

left justify in out

Ako povedala dnes pre agentúru SITA, informácie o prepojeniach a konflikte záujmov generálneho riaditeľa Váhostavu Mariána Moravčíka, ktorý zároveň zastupuje resp. v minulosti zastupoval schránkové firmy figurujúce vo veriteľskom výbore, spochybňujú celý proces reštrukturalizácie. „Strana Most-Híd dlhodobo upozorňovala kompetentné orgány na viaceré pochybnosti týkajúce sa nielen reštrukturalizačnej správkyne, ale aj ďalších okolností celého procesu. Ministerstvo spravodlivosti však nekonalo a doteraz nepreverilo zaujatosť správkyne a zákonnosť reštrukturalizácie,“ vyhlásila Žitňanská.

 

Podľa Žitňanskej nie je možné, aby predstavitelia Váhostavu o týchto skutočnostiach nevedeli. „Premiér pritom rokoval so zástupcami firmy viackrát, pričom držal parlament v pohotovosti, aby schválil zmeny v reštrukturalizačnom procese. Dnes sa ukazuje, že schránky napojené na Juraja Širokého a reprezentované generálnym riaditeľom Moravčíkom vyjdú z celého procesu ako víťazi,“ zdôraznila.

 

Generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) Marián Moravčík podľa Aliancie Fair-play v minulosti zastupoval záujmy schránkových firiem so vzťahom k Váhostavu. Ako napísal na blogu Peter Kunder z mimovládnej organizácie, Moravčík zastupoval napríklad firmu Lomark, s. r. o. Bratislava, ktorá je vo veriteľskom výbore pre reštrukturalizáciu Váhostavu na základe generálneho splnomocnenia z konca roku 2010. Ďalší z nezabezpečených veriteľov stavebnej firmy - Regio Enterprise Ltd. uvádza Moravčíka ako registrátora svojej webovej domény. Firma Tortuga, s. r. o. Bratislava zas podľa Aliancie Fair-play splnomocnila Moravčíka zastupovaním vo všetkých právnych a iných úkonoch v roku 2007. Lomark a Tortuga majú rovnaké sídlo na Radlinského ulici v Bratislave a ich majiteľom je britská firma Oldsbury Consultants Limited so sídlom v Londýne. Moravčík vtedy pracoval pre advokátsku kanceláriu Futej & Partners, s. r. o. ktorá sídli na tej istej adrese ako Lomark a Tortuga. Moravčík je generálnym riaditeľom Váhostavu od októbra 2014 a dva mesiace do decembra bol aj predsedom predstavenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies