Žitňanská: Ak Kiska dokáže výber odôvodniť, koná v súlade s ústavou

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 17:18 • 2 min
Žitňanská: Ak Kiska dokáže výber odôvodniť, koná v súlade s ústavou

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska vymenuje do funkcie sudkyne Ústavného súdu SR Janu Baricovú. Zo zvyšných piatich kandidátov zvolených NR SR ďalších dvoch sudcov nevybral, pričom sa odvolal na nález ústavného súdu.

slovakia

left justify in out

„Pokiaľ svoj výber, respektíve nevýber, dokáže odôvodniť, koná v súlade s týmto nálezom. Vo výsledku je to ale jeho hodnotenie, ktoré vôbec nemusí byť v súlade s mojou predstavou o vhodnosti kandidátov na funkciu ústavného sudcu,“ povedala dnes pre agentúru SITA poslankyňa Mostu-Híd Lucia Žitňanská.

 

Exministerka spravodlivosti zdôraznila, že väčší problém má s tým, čo voľbe kandidátov na ústavných sudcov predchádzalo. „Smer v parlamente uplatnil diktát väčšiny, keď zvolil len svojich šiestich kandidátov. Nebral do úvahy návrhy odbornej obce ani parlamentnej menšiny a odmietol pritom aj kandidátov s väčším odborným a morálnym kreditom,“ upozornila Žitňanská. 

 

Kiska vymenuje do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. Prezident zároveň požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch ústavných sudcov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies