Žitňanská: Ak Fico myslí zmenu justície vážne, schvália ju čo najskôr

NETKY.SK • 3 Február 2014, 06:48 • 2 min
Žitňanská: Ak Fico myslí zmenu justície vážne, schvália ju čo najskôr

BRATISLAVA - Oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR navrhla nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská, patrí však aj do balíka zmien v súdnictve navrhovanej vládnou stranou.

slovakia

left justify in out

"Ak myslí premiér zmeny v justícii úprimne a nie je to len jeho predvolebná kampaň, tak požiada vlastných poslancov, aby návrh na oddelenie funkcií predsedu súdnej rady a predsedu najvyššieho súdu schválili tak, aby bol účinný do volieb," reagovala Žitňanská na vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Fico by totiž zásadné zmeny v súdnictve, medzi nimi oddelenie funkcii predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady, rád stihol do ukončenia funkčného obdobia súčasného predsedu najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, ktoré vyprší 22. júna 2014.

Podľa Žitňanskej však chce premiér Fico o zámere ešte diskutovať s odborníkmi a opozíciou, skrátené legislatívne konania neavizoval a nechce podporiť ani jej návrh na oddelenie týchto dvoch funkcií. Ako dodala, ak chce vláda prerokovať zmeny v justícii v štandardnom legislatívnom procese, musela by tieto zákony predložiť do pripomienkového konania už v pondelok 3. februára. "Tieto zákony však ešte nie sú ani len napísané a premiér aj minister spravodlivosti chcú o opatreniach diskutovať s odborníkmi aj opozíciou, pretože na časť z nich je potrebná zmena ústavy," uviedla Žitňanská vo svojom stanovisku. O návrhu novely ústavy o oddelení funkcií predsedu Súdnej rady SR a predsedu Najvyššieho súdu SR z dielne Lucie Žitňanskej bude parlament rokovať na marcovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies