Žitňanská a Beblavý chcú férové podmienky pre spotrebiteľov

NETKY.SK • 6 Február 2014, 06:58 • 2 min
Žitňanská a Beblavý chcú férové podmienky pre spotrebiteľov

BRATISLAVA - Problémy s neférovými zmluvami, nespravodlivé rozhodovanie o sporoch a nespravodlivé vymáhanie nárokov zo spotrebiteľských zmlúv. Týmto oblastiam sa venuje balík zákonov z dielne nezaradených poslancov Lucie Žitňanskej a Miroslava Beblavého, o ktorých poslanci diskutovali v závere šiesteho rokovacieho dňa 29. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci chcú zabezpečiť, aby boli v spotrebiteľských zmluvách týkajúcich sa predovšetkým spotrebiteľských úverov stanovené férové zmluvné podmienky.

Novela Občianskeho zákonníka, novela exekučného zákona a novela zákona o rozhodcovskom konaní majú zároveň zabezpečiť férové konanie a férové rozhodovanie o sporoch zo spotrebiteľských zmlúv. Podľa predložených právnych noriem sa pohľadávky zo spotrebiteľských zmlúv budú môcť vymáhať iba na základe rozhodnutia všeobecného súdu SR. "Vieme, že veľkým problémom je, že na Slovensku sa rozmohli rôzne satelitné rozhodcovské súdy, ktoré pôsobia ako keby popri niektorých nebankových subjektoch, sú vážne pochybnosti o tom, či rozhodujú fér, nezávisle a spravodlivo a potom nakoniec aj tak súdy v rámci exekučných konaní sa musia nanovo týmito spormi zaoberať," vysvetlila ešte dávnejšie Žitňanská. Preto s Beblavým presadzujú, aby v spotrebiteľských sporoch od začiatku rozhodovali všeobecné súdy. 

Dlhy sa podľa noviel budú dať vymáhať iba na základe súdneho rozhodnutia. Opoziční poslanci tak chcú zabrániť tomu, aby sa dlhy vymáhali prostredníctvom dodatkov, ktoré človek podpíše so zmluvou. Ľudia tak napríklad pri podpise zmluvy môžu zároveň odsúhlasiť zrážky zo mzdy, a keď veriteľ usúdi, že úver neplatíte, ide rovno za zamestnávateľom. Rovnako sa podľa Beblavého šíri napríklad používanie zmeniek alebo záložného práva napríklad na auto alebo iný majetok, o ktoré prídete automaticky bez rozhodnutia súdu, ak ste s tým predtým súhlasili v zmluve. "Podľa návrhu, ktorý predkladáme, nič z toho nebude možné bez rozhodnutia súdu. Je to podľa môjho názoru asi najzásadnejšie a najkomplexnejšie riešenie tohto problému," povedal Beblavý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona