Žitňanská a Beblavý chcú, aby Kaliňák zrušil tender na hardvér

NETKY.SK • 2 Máj 2013, 18:16 • 2 min
Žitňanská a Beblavý chcú, aby Kaliňák zrušil tender na hardvér

BRATISLAVA - Poslanci NR SR Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý vyzývajú ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby zrušil megatender na hardvér pre štátnu správu a ďalšie organizácie.

slovakia

left justify in out

"Doterajšie skúsenosti s tendrami ministra Kaliňáka dokazujú, že jeho ministerstvo predstavuje pre centrálne obstarávanie viac riziko ako záruku transparentnosti a efektivity vynaložených finančných prostriedkov," píšu vo svojom stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol Žitňanskej asistent Michal Luciak.

Tender na dodávku hardvéru pre štátnu správu, ktorý ministerstvo vypísalo v decembri minulého roka, je podľa názoru dvoch opozičných poslancov v rozpore so zákonom. Zároveň vytvára priestor na manipuláciu nákupov, vznik kartelov a nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami, tvrdia Žitňanská a Beblavý. Ako ďalej vysvetľujú, ministerstvo vnútra chce uzatvoriť zmluvy s viacerými dodávateľmi. Ide podľa nich o rámcovú zmluvu. Pri ohlásení súťaže tak muselo ministerstvo zverejniť predpokladanú cenu zákazky a zmluva by nemohla byť uzavretá na dlhšie ako štyri roky, píše sa v stanovisku. Ako dodávajú, v tomto prípade sa nezverejnila cena a zmluva má byť na päť rokov. Poslanci poukazujú aj na to, že ministerstvo nezverejnilo ani množstvo výrobkov, ktoré chce v súťaži nakúpiť. "Dnes preto nevieme, o aké peniaze v tendri na dodávku hardvéru ide, môžeme len predpokladať, že pôjde o stovky miliónov eur. Kritériá na vyhodnotenie súťaže sú podľa nášho názoru protizákonné, manipulovateľné a absurdné. Za protizákonné takisto považujeme aj to, že ministerstvo vnútra nám dodnes neposkytlo – napriek opakovaným žiadostiam podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám - súťažné podklady k tomuto tendru," píšu poslanci v stanovisku.

Rezort vnútra v stanovisku, ktoré má agentúra SITA k dispozícii, uvádza, že v tejto súťaži ide o kvalifikačný systém dodávateľov technických zariadení, kde v prvej fáze sú tendrovaní dodávatelia a v druhej fáze sú určované presné zadania konkrétnych zákaziek vedúcich k uzavretiu zmluvy na konkrétne plnenie. Tento systém podľa vyhlásenia z ministerstva vnútra zabezpečuje naraz viacerým prijímateľom možnosť čerpať európske zdroje, doplniť si deficitné plnenia a realizovať súťaže na podporu prevádzky všetkých zariadení. "Ide o efektívne zadanie zákazky bez monopolizácie dodávateľa. Zároveň pripomíname, že už zo samotnej podstaty centrálneho verejného obstarávania nie je možné v oznámení o vyhlásení verejného obstarávania stanoviť predpokladanú hodnotu zákazky v konkrétnych číslach. Radi by sme zároveň akcentovali skutočnosť, že toto centrálne obstarávanie nepripravovala ROA, za ktorou, ako sa ukazuje, stojí opozícia, ale špecialisti na verejné obstarávanie rezortu vnútra. Preto môžeme v plnej miere garantovať vysokú profesionalitu a transparentnosť celého procesu," uvádza rezort vo svojom vyhlásení.

Žitňanská s Beblavým dávajú tender do súvislosti s kauzou Horné Plachtince. "Vykazujú určité spoločné znaky - kartelizácia, zatajovanie ceny, manipulovateľné kritériá," tvrdia Žitňanská a Beblavý. Horné Plachtince zároveň označujú za nástenkový tender číslo dva. Prvý nástenkový tender stál kreslo dvoch ministrov bývalej Ficovej vlády. Poslanci si myslia, že ani jeho dnešné pokračovanie sa nemôže skončiť len jednoduchým odporúčaním ministra, aby zúčastnené inštitúcie cez Horné Plachtince ďalej nenakupovali. Kaliňák musí podľa Žitňanskej a Beblavého zrušiť obidve rámcové zmluvy s Regionálnou Obstarávacou Agentúrou Horné Plachtince, všetky z nich vyplývajúce realizačné zmluvy a vyvodiť zodpovednosť za prípravu tendrov. "Verejnosti tiež musí zodpovedať viaceré otázky o 16 zmluvách, ktoré jeho ministerstvo stihlo s víťazmi tendrov z Horných Plachtiniec uzavrieť - koľko stoja služby, ktoré si na základe rámcovej zmluvy už ministerstvo vnútra objednalo. Aký je predmet a aký je termín ich plnenia? V centrálnom registri zmlúv je totiž pri všetkých 16 zmluvách ministerstva vnútra uvedená suma nula eur," píše sa v stanovisku dvojice poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies