Zisky Applu klesajú aj napriek tomu, že je o iPhony veľký záujem

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 08:36 • 2 min
Zisky Applu klesajú aj napriek tomu, že je o iPhony veľký záujem

SAN FRANCISCO - Zisk spoločnosti Apple v 3. kvartáli finančného roka 2012/2013 zaznamenal pokles, už druhý kvartál po sebe, po predchádzajúcom desaťročí pravidelného rastu. Dôvodom je zvyšujúci sa tlak konkurencie, najmä čínskych výrobcov. Napriek tomu boli investori s výsledkami spokojní, keďže zisk očakávali ešte slabší a navyše, spoločnosť dokázala zvýšiť predaj iPhonov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť v noci na dnes oznámila, že jej zisk za tri mesiace končiace sa 29. júnom dosiahol 6,9 miliardy USD (5,24 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 7,47 USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka bol zisk na úrovni 8,8 miliardy USD (9,32 USD/akcia). V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 22 %. Stále je to však lepší výsledok, než predpokladali analytici, ktorí počítali so ziskom na akciu na úrovni 7,31 USD.

Celkové tržby dosiahli 35,3 miliardy USD, čo znamená medziročný rast len o 300 miliónov USD. To je najslabší kvartálny rast tržieb od nástupu iPhonov na trh pred šiestimi rokmi. Aj v tržbách ale prekonala spoločnosť očakávania trhov, keďže analytici počítali s ich stagnáciou.

Investorov najviac potešilo zvýšenie predaja iPhonov na 31,2 milióna. To je rekordný výsledok za 3. kvartál finančného roka firmy. Na porovnanie, za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka predal Apple 26 miliónov iPhonov. Väčšinou sa však kupovali staršie iPhony s nižšou cenou. V reakcii na tieto informácie hodnota akcií vzrástla o viac než 3 % na 432 USD. Naďalej je však hlboko pod rekordnou úrovňou zo septembra minulého roka, keď hodnota akcií Apple prekročila 700 USD. Na druhej strane predaj iPadov klesol, prvýkrát od roku 2010, keď firma začala tento produkt predávať. Zatiaľ čo v 3. kvartáli 2011/2012 predala spoločnosť 17 miliónov iPadov, v súčasnom 3. štvrťroku to bolo len 14,6 milióna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies