Zisky AMD a NVIDIA rastú aj vďaka kryptomenám

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 16:51 • 2 min
Zisky AMD a NVIDIA rastú aj vďaka kryptomenám

KALIFORNIA – Hodnota akcií spoločností AMD Inc. a NVIDIA Corp. vzrástli, keďže investori vsádzajú na neutíchajúci dopyt po grafických kartách, ktoré sa používajú na ťažbu kryptomien.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ceny Bitcoinu a ďalších digitálnych mien dosiahli počas uplynulých mesiacov rekordné hodnoty, čo spôsobilo, že mnoho ľudí začalo s ťažbou týchto kryptomien. To si však vyžaduje počítače s výkonnými grafickými kartami, ktoré kvôli tomu rýchlo mizli z pultov predajcov. Niektorí odborníci však varujú, že tento trend by sa mohol čoskoro skončiť, čo bude mať za následok pokles hodnoty akcií oboch spoločností. Vyťažené digitálne peniaze si môžu ľudia ponechať alebo ich predať za účelom zisku.

 

img

 

Hráči vs. ťažiari

Vysoko špekulatívny trh s kryptomenami spôsobil, že je momentálne veľmi ťažké zohnať grafické karty od týchto spoločností. Keď sa aj objavia niekde na internete, tak sa predávajú za oveľa vyššie ceny ako je ich výrobcom odporúčaná cena. Tento dopyt dokonca viedol k tomu, že spoločnosť NVIDIA zvýšila svoje prognózy predaja na druhý kvartál. Spôsobil to rastúci dopyt najmä v Číne a východnej Európe.

Takýto divoký nárast však nesie so sebou aj mnoho rizík, keďže je spôsobený aktivitou na špekulatívnom trhu. Na jednej strane sú tí, ktorí na tomto vývoji na trhu kryptomien profitujú, avšak na druhej strane sú tu skupiny ľudí, ktorí sú z toho nešťastní. Platí to najmä pre PC hráčov, ktorí sú dlhoročnými vernými zákazníkmi týchto spoločností a momentálne majú obrovský problém pri hľadaní grafických kariet od AMD a NVIDIA. Nielenže sú nahnevaní, ale mnohí z nich sa presúvajú kvôli tomu do iných oblastí ako sú herné konzoly, čo by mohlo znižovať predaj v budúcnosti.

 

img

 

Keď bublina s digitálnymi menami praskne alebo ľudia prestanú na nich zarábať, tak by to mohlo mať za následok menší dopyt po ich kartách čo povedie k nadmerným zásobám na skladoch. Komponenty z týchto kariet by sa mohli objaviť na internetových burzách a bazároch, čo výrazne zníži ich hodnotu. Ak sa to stane v období, keď obe spoločnosti budú uprostred vydávania nových grafických kariet, mohlo by to ublížiť predaju, pretože mierne starší hardware by sa predával ze veľmi výhodné ceny. Obe spoločnosti by potom mohli čeliť stratám mnohonásobne prevyšujúce ich momentálne zisky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies