Získať peniaze od Lemikonu bude podľa Zajaca problematické

NETKY.SK • 24 Jún 2015, 17:01 • 2 min
Získať peniaze od Lemikonu bude podľa Zajaca problematické

BRATISLAVA - Získať nejaké peniaze od spoločnosti Lemikon bude podľa podpredsedu KDH Pavla Zajaca veľký problém.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak po stredajšom poslaneckom prieskume vo firme Tipos, ktorý schválil parlamentný finančný výbor. Opoziční poslanci podľa neho tento prieskum iniciovali, aby zistili, ako Slovensko získa naspäť vyše 13 mil. eur, ktoré národná lotériová spoločnosť Tipos poslala cyperskej spoločnosti Lemikon. Tieto prostriedky boli podľa Zajaca v roku 2008 neoprávnene vyplatené.

 

"Aj po poslaneckom prieskume mi bolo potvrdené, že bude veľký problém od firmy Lemikon dostať nejaké peniaze, lebo tá firma má základné imanie 2 tis. eur, a jediný kontakt, ktorý má spoločnosť Tipos na Lemikon, je len cez právnu kanceláriu," povedal Zajac. S tým, že spoločnosť Tipos podala v roku 2010 žalobu na súd a vymáha od firmy Lemikon naspäť vyše 13 mil. eur, je Zajac spokojný. "Ale nie sme spokojní s manažérskymi rozhodnutiami, s tou dohodou, ktorú v roku 2008 uzatvorili firma Tipos a minister financií Ján Počiatek o vyplatení 66 mil. eur. Na základe tejto dohody išlo 13 mil. eur na Cyprus," pokračoval Zajac. 

 

Niekto by mal podľa Zajaca niesť za túto kauzu politickú zodpovednosť. "Vtedajší minister financií Ján Počiatek je v súčasnosti ministrom dopravy a premiér Robert Fico je s tým spokojný. Aj po tejto kauze sa Počiatek nemal stať ministrom v ďalšej vláde," dodal Zajac. Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna doplnil, že schránkové firmy sú pliagou tejto spoločnosti. "Schránkové firmy cicajú peniaze daňových poplatníkov v rôznych aférach. A toto je skutočne megakauza, ktorá explicitne ukazuje, že ten postup bol nesprávny. S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou daňoví poplatníci stratia minimálne 13 mil. eur, pretože neverím v žiadny rozumný spôsob, ako vymáhať peniaze od schránkovej firmy, ktorá bola účelovo založená len kvôli tejto operácii," povedal Švejna. 

 

Ako po poslaneckom prieskum skonštatoval predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD), tento spor sa ťahá od roku 2000. "Spoločnosť Tipos vyvíja maximálne úsilie k tomu, aby sa jednak dostala naspäť k tým financiám, ktoré boli vyplatené, a aby zvrátila túto kauzu vo svoj prospech," povedal Duchoň. Zároveň dodal, že verí, že nakoniec spoločnosť Tipos uspeje a že získa naspäť prostriedky, ktoré sa už vyplatili. 

 

Ako uviedol štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc, v roku 2008 Najvyšší súd SR vydal právoplatné rozhodnutie, na základe ktorého mala firma Tipos vyplatiť 66 mil. eur následníkovi spoločnosti Športka, to znamená v tomto prípade spoločnosti Lemikon. Zároveň spoločnosť Tipos sa mala zdržať využívania know-how ako takého. "Drvivá väčšina príjmov Tiposu je práve na tých jednotlivých hrách, ktoré podľa Športky využíva Tipos neoprávnene," uviedol Kuruc. Podľa neho, ak by sa nedohodli, hrozil by zánik firmy Tipos. 


Podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR nemusí Slovensko platiť cyperskej spoločnosti Lemikon. Najvyšší súd zrušil rozsudok, podľa ktorého mala národná lotériová spoločnosť Tipos poslať na Cyprus 14,1 milióna eur. Peniaze mal Tipos zaplatiť za to, že v rokoch 1996 až 2002 podľa bratislavského krajského súdu neoprávnene pomenoval svoje lotérie menami Športka, Šanca a Mates. Najvyšší súd toto rozhodnutie zrušil. Slovensko v roku 2008 poslalo na účet cyperskej spoločnosti Lemikon 13,3 milióna eur. Po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR môže tieto peniaze vymáhať späť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona