Získa najpočetnejší národ na svete konečne svoj vlastný štát? O ich osude rozhodne blížiace sa referendum

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 12:50 • 2 min
Získa najpočetnejší národ na svete konečne svoj vlastný štát? O ich osude rozhodne blížiace sa referendum

BAGDAD – Najpočetnejší národ na svete Kurdi, ktorý už desaťročia bojuje za samostatný štát, vkladá veľkú nádej do septembrového referenda. Irackí Kurdi, ktorí spravujú autonómnu časť Iraku sa intenzívne pripravujú na referendum, ktoré by im v prípade víťazstva umožnilo definitívne sa odtrhnúť od Iraku, čím by vznikol celkom nový samostatný kurdský štát - Kurdistan. Mnohí veľký geopolitický hráči vrátane EÚ túto myšlienku nepodporujú. Referendum sa uskutoční 25. septembra.

slovakia

left justify in out

Prvé referendum za samostatný Kurdistan sa už uskutočnilo v roku 2005, kedy aj napriek väčšine hlasujúcich "Za", nedošlo k odtrhnutiu sa od Bagdadu. Tentokrát sa ale plánované referendum uskutoční trocha inak ako pred 12 rokmi. Celé ho zorganizovala a zaplatí vláda Regiónu Kurdistan.

 

Iracká vláda je zásadne proti. Tunajší premiér Haidar al-Abadi je toho názoru, že osamostatnenie bude mať nepriaznivý dopad na vštkých. „Referendom v regióne Kurdistanu sa nebudeme zaoberať, pretože je protiústavné a ilegálne,“ uviedol al-Abadi vo svojom tohto týždňovom televíznom prejave v národnej televízii. EÚ je podobného názoru ako vládny predstavitelia Iraku. Silu a stabilitu v krajine vníma v jej jednote.

 

„Jednostranná akcia, ktorou je napríklad aj referendum, naplánované na 25. septembra 2017, je v rozpore s konštruktívnym dialógom, ktorý je teraz potrebný v rámci parametrov irackej ústavy“, uviedla delegáci EÚ v Bagdade. Kurdská vláda, ktorá sa vrátila z pracovnej cesty z USA sa však obáva, že aj napriek spojenectvu s Američanmi v boji proti IS v Sýrii, sa podpory nedočkajú. Pričom ani Američania nie sú stotožnení s myšlienkou rozdelenia Iraku, pričom sa obávajp reakcií Turecka, ktoré je zásadne proti. Ankara totiž považuje Kurdov za nepriateľov štátu.

 

Počet žijúcich Kurdov na celom svete sa odhaduje na 35-miliónov, čím sa radí medzi najväčšie národy sveta. Sú roztrúsený po celom Blízkom východe. Po celé stáročia bojujú za vznik svojho vlastného suverénneho štátu. Tento národ je jednotný rasovo, kultúrne, jazykovo i nábožensky, kde drvivá väčšina z nich je sunitského vierovyznania. Ich celistvosť a neochvejnosť ukázali v bojoch proti teroristickému hnutiu IS, kedy bojovali v koalícii s USA, Ruskom a Asadovou armádou pri oslobodzovaní sýrskych miest. No nič nie je zadarmo.

 

Za oplátku Kurdi požadujú odmenu v podobe vlastného štátu. Hoci na strane nezávislého Kurdistanu stoja aj kurdské menšiny v Sýrii, či Turecku, získanie absolútnej samostatnosti ani po úspešnom referende nemusí byť realitou. Napriek tomu môže výrazný výsledok zamiešať karty v blížiacich sa irackých voľbách, plánovaných na apríl 2018 a poskytnúť Erbilu, hlavnému mestu autonómneho regiónu, potrebnú vyjednávaciu silu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies