Zisk ruskej banky VTB klesol o 98 %

NETKY.SK • 20 November 2014, 12:34 • 2 min
Zisk ruskej banky VTB klesol o 98 %

MOSKVA - Zisk druhej najväčšej ruskej banky VTB sa v treťom kvartáli medziročne prepadol o takmer 100 %. Prispelo k tomu prudké tohtoročné spomalenie ekonomiky a únik kapitálu v dôsledku západných sankcií pre postoj Ruska v ukrajinskej kríze.

slovakia

left justify in out

Banka vykázala čistý zisk 400 mil. ruských rubľov (RUB), čo je o 98 % menej ako 18,4 mld. RUB, ktoré zarobila v rovnakom kvartáli vlaňajška. Analytici oslovení agentúrou Reuters banke v treťom kvartáli predpovedali čistý zisk na úrovni 3 mld. RUB. Rezervy na zlé úvery VTB zvýšila na 65 mld. RUB z úrovne 22,1 mld. RUB v treťom kvartáli 2013. Štátom kontrolovaná banka čelí sankciám v USA aj Európskej únii.

 

Spomalenie ekonomiky negatívne poznačilo kvalitu aktív v retailovom bankovníctve, dopyt po úveroch od právnických osôb naopak rástol, keďže západné trhy pre ne zostávajú v dôsledku sankcií z veľkej časti zatvorené, uviedla VTB vo vyhlásení. Kľúčový ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1, ktorý vyjadruje schopnosť banky odolávať stratám, VTB zvýšila na 11 %. 

 

Ruské ministerstvo financií v septembri kúpilo preferenčné akcie banky VTB za 214 mld. RUB, čím sa podľa pozorovateľov snažila podporiť jej kapitálové ukazovatele. Vo štvrtok ministerstvo informovalo, že od VTB eviduje ďalšiu žiadosť o štátnu pomoc vo výške 250 mld. RUB. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona