Zisk módneho domu Prada sa vlani prepadol o 27 %

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 19:54 • 2 min
Zisk módneho domu Prada sa vlani prepadol o 27 %

MILÁNO - Zisk talianskeho módneho domu Prada v uplynulom obchodnom roku 2015/16 klesol a viac, ako ekonómovia predpovedali, na najnižšiu úroveň za päť rokov. Môže za to spomalenie predaja v Ázii a silný dolár. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Čistý zisk výrobcu kabeliek Miu Miu a ďalších svetoznámych módnych produktov sa za 12 mesiacov do konca januára 2016 znížil o 27 % na 330,9 milióna eur a je najmenší za päť rokov. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však Prade predpovedali lepší výsledok, a to zisk v priemere 348 miliónov eur. Tržby módneho domu dosiahli v sledovanom období 3,55 miliardy eur.

 

Na výsledkoch Prady sa jasne odrazili problémy, s ktorými zápasí módny priemysel. Tržby v tomto odvetví v uplynulých dvoch rokoch stagnovali. Zasiahol ich pokles predaja v Číne v dôsledku spomaľovania tamojšej ekonomiky, posilnenie amerického dolára a najnovšie aj teroristické útoky v Európe. Tie negatívne ovplyvnili cestovný ruch, čo sa okrem iného premietlo aj do nižších tržieb módnych butikov.

 

Generálny riaditeľ módneho domu Patrizio Bertelli už pre slabé výsledky oznámil, že plánuje zredukovať náklady a zvýšiť ceny v Európe. Ale pravdou tiež je, že produkty značky Prada stratili svoj lesk a kritici módnemu domu vyčítajú, že nejde s dobou. Prada napríklad zaostáva v on-line predaji, jej tržby v tomto segmente nedosahujú ani 1 % z jej celkového obratu. Ale práve tento typ predaja sa prudko rozvíja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies