Zisk investičnej skupiny Penta vlani vzrástol o desiatky miliónov eur

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 19:56 • 2 min
Zisk investičnej skupiny Penta vlani vzrástol o desiatky miliónov eur

BRATISLAVA - Približne 8,5 miliardy eur dosiahli celkové aktíva portfóliových spoločností investičnej skupiny Penta v minulom roku. Skupina za vlaňajšok vykázala čistý zisk 251 miliónov eur, čo oproti roku 2015 je nárast o 51 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Pozitívne výsledky, ako dnes informovala skupina TASR, podporila najmä výkonnosť jednotlivých spoločností v skupine, významne sa nich podieľal aj predaj spoločnosti Gimborn a prvej stavby Penty v Českej republike – Florentina.

 

Medzi akvizíciami v minulom roku dominuje najmä Sberbank Slovensko a tiež kúpa nemocnice v Poľsku (ACZ Group Wroclaw) a na Slovensku (Topoľčany). Zároveň Dr. Max vstúpil na srbský trh, jeho sieť na konci roka mala celkovo už 1026 lekární. Fortuna rozšírila svoju značku do Rumunska, v Českej republike Penta kúpila nemocnicu vo Vrchlabí. Po Slovensku a Poľsku tak bude aj v Česku rozvíjať strategické investície do zdravotníctva.

 

Mimoriadny rok zaznamenala aj v developerských aktivitách – v Prahe oznámila kúpu brownfieldu Nuselského pivovaru, v Bratislave začala s výstavbou projektu Sky Park od Zahy Hadid.

 

"Rast skupiny bude v roku 2017 závislý najmä od rozširovania našich spoločností na zahraničné trhy. V prípade Dr. Max ide najmä o Srbsko, Rumunsko a pravdepodobne aj Taliansko. Expanzia na ďalšie trhy je plánovaná aj v prípade Fortuny," uvádza Jaroslav Haščák, partner v Penta Investments.

 

Na daniach, sociálnych a zdravotných odvodoch za svojich zamestnancov Penta zaplatila v roku 2016 viac ako 201,3 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona