Zišiel sa nový americký Kongres s republikánskou väčšinou v oboch komorách

NETKY.SK • 6 Január 2015, 21:51 • 2 min
Zišiel sa nový americký Kongres s republikánskou väčšinou v oboch komorách

WASHINGTON - Vo Washingtone sa dnes zišiel nový americký Kongres, v ktorého oboch komorách majú väčšinu opoziční republikáni. V tomto zložení bude legislatívny zbor zasadať počas posledných dvoch rokov úradovania súčasného demokratického prezidenta USA Baracka Obamu.

slovakia

left justify in out

Pozorovatelia predpovedajú ostré politické boje medzi Obamom a republikánskou väčšinou, ktorá po prvý raz od roku 2006 ovláda Senát i Snemovňu reprezentantov. 

 

Vo voľbách zo 4. novembra 2014 - konaných uprostred prezidentského funkčného obdobia - získali republikáni kontrolu nad Senátom a posilnili si svoju väčšinu v Snemovni reprezentantov. Celkovo majú republikáni v Kongrese najsilnejšiu pozíciu od roku 1928. 

 

Biely dom dnes oznámil, že prezident pozval republikánskych i demokratických lídrov v oboch komorách na stretnutie, ktoré by sa malo uskutočniť na budúci týždeň. Malo by sa na ňom hovoriť o daňovej reforme, zahraničnej politike a ďalších aktuálnych politických otázkach. 

 

Obe komory v poradí už 114. amerického Kongresu sa zišli osobitne dnes napoludnie miestneho času (18.00 h SEČ), v súlade s ustanoveniami ústavy USA. V programe ustanovujúceho zasadnutia bola prísaha novozvolených kongresmanov a senátorov. 

 

Medzi "nováčikmi" v Snemovni reprezentantov je aj Mia Loveová zo štátu Utah, ktorá je prvou republikánskou političkou čiernej pleti v americkom Kongrese.

 

Novým vodcom senátnej väčšiny sa vzhľadom na zmenu pomeru síl automaticky stal republikán z Kentucky Mitch McConnell. Menšinových demokratických senátorov bude viesť Harry Reid. 

 

V Snemovni reprezentantov si podľa očakávaní udrží funkciu predsedu republikán z Ohia John Boehner, a to napriek výhradám časti republikánov. Na poste predsedu však musí byť opätovne potvrdený hlasovaním. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies