Zimný festival jedla podporí tradičnú slovenskú kuchyňu

NETKY.SK • 16 Január 2013, 08:15 • 2 min
 Zimný festival jedla podporí tradičnú slovenskú kuchyňu

Zimný festival jedla podporí tradičnú slovenskú kuchyňu - Gurmán Zimný festival jedla, ktorý sa uskutoční vo vybraných slovenských reštauráciách od 15. januára do 15.

slovakia

left justify in out

imgZimný festival jedla, ktorý sa uskutoční vo vybraných slovenských reštauráciách od 15. januára do 15. februára, dnes otvoril Damien Thuries, michelinový šéfkuchár z Francúzska slovami: "Mám veľkú radosť z toho, že môžem slávnostne otvoriť toto podujatie. Je mi cťou popriať vám všetkým dobrú chuť."

Hlavným partnerom festivalu je Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Jej predstaviteľka Zuzana Nemcová v rozhovore pre agentúru SITA objasnila, prečo sa rozhodli podporiť práve toto podujatie. "Veríme, že priláka veľké množstvo domácich i zahraničných návštevníkov, ktorí budú môcť ochutnať naše tradičné národné aj regionálne špeciality. Boli by sme radi, ak by sa nám podarilo dosiahnuť, aby reštaurácie ponúkali viac takýchto jedál a nie pizzu a podobné pokrmy, čo je na Slovensku, bohužiaľ, veľmi časté." 

Na túto myšlienku nadviazal držiteľ prestížnej michelinovej hviezdy, ktorý prezradili, aké pokrmy si pripravuje doma. "Musím sa vám priznať - doma varím veľmi málo. Je to pre mňa miesto, kde si od mojej práce oddýchnem. Keď sa však do kuchyne dostanem, v lete zväčša preferujem šaláty a v zime najrôznejšie varené pokrmy. Jedlá, ktoré spoločne s manželkou pripravujeme, sú pomerne jednoduché, avšak vždy zložené z kvalitných surovín. V mojej chladničke by ste nikdy nenašli polotovary," uviedol Thuries. 

Do premiérového ročníka podujatia sa zapojilo viac než 30 reštaurácií z celého Slovenska, pričom každá z nich ponúkne návštevníkom na výber tri druhy degustácie pozostávajúce z jedného, dvoch alebo troch jedál. Tie budú rozdelené do troch kategórií - Špecialita šéfkuchára, Jedlo starých materí podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou a Chuť regiónu s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín. 

Súčasťou Zimného festivalu jedla bude aj špička slovenskej gastronómie, ktorú budú reprezentovať najlepší kuchári, manažéri a someliéri podľa bedekra Gurmán na Slovensku, ako sú Jaroslav Žídek, Marián Filo, Peter Škripko, Ľuboslav Blaho, Tomáš Vyšváder či Peter Šuták. Pre tých, ktorí chcú navštíviť viac reštaurácií, pripravili organizátori Gurmán busy s piatimi trasami, v rámci ktorých počas jedného dňa zavítajú do troch reštaurácií v danom regióne. Súčasťou tejto gastronomickej výpravy bude aj stretnutie so šéfkuchármi a exkurzie v ich kuchyniach. 

Trasy Gurmán busov sú: Gurmánske zámky (19. januára), Bratislava No. 1 (20. januára), Bratislava No. 2 (27. januára), Ponitrie (2. februára) a Malokarpatská (3. februára). Počas výletov budú pre návštevníkov pripravené aj rôzne doplnkové aktivity. Začiatok každej cesty bude spojený s prípitkom a someliérskym minikurzom a dve z trás v sebe zahŕňajú aj návštevu pálenice ovocných destilátov v Marcelovej a v Jelšovciach.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies