Zimné vpredu, letné vzadu: Nikdy takto nejazdite!

NETKY.SK • 21 December 2018, 19:52 • 2 min
Zimné vpredu, letné vzadu: Nikdy takto nejazdite!

BRATISLAVA – Určite sa nájdu medzi vami aj takí, ktorí sa snažia ušetriť pri výmene gúm. Kúpa od lacnejšieho predajcu, alebo mierne ojazdené gumy by mohli byť ešte v tolerancii. Čo sa ale určite neodporúča, je jazda na dvoch odlišných zmesiach.

slovakia

left justify in out

Pri súčasnej ekonomike je jasné, že sa každý snaží ušetriť kde to ide. Pri výmene len jedného páru gúm sa to napríklad oplatí počas miernej zimy. Lenže aj napriek tomu, že máme prehľad o počasí, nikdy nevieme, či na druhý deň nezačne náhodou snežiť. No a v tom prípade by ste museli nechať svoju štvorkolesovú lásku doma. O jazde na vlastné riziko tu ani nehovoríme.

 

Na ukážku preto dávame do pozornosti video, kde si Brit Jonathan Benson, z testovacieho portálu Tyrereviews nechal prezuť na zimné len predné gumy, a zadné ostali letné.

 

 

Ako testovací voz poslúžilo bemsonovi BMW X1. Jazda bola spočiatku bezproblémová. Pri rýchlosti 40 km/h a bez zmeny smeru sa zdalo, že je všetko v poriadku. Potom však šofér len mierne zatočil a auto sa v momente dostalo do šmyku. 

 

Ako sám poznamenal: "Je to celkom fajn, akurát na cestách medzi autami by to bolo veľmi nebezpečné."

 

Potom nasledoval výjazd do kopca. Opäť ako na rovinke nebol problém , pokým auto išlo len rovno a pridávalo. Akonáhle Benson otočil volant, zadok auta mu ušiel a už sa otáčal.

Tretím, záverečným pokusom bola jazda v kruhu. Pokiaľ ste udržiavali rýchlosť, tak sa auto správalo ako na asfalte. No keď ubral nohu z plynu, zadok auta už išiel svojou cestou. Opäť ďalší šmyk.

 

"Je to neuveriteľné, ako sa auto, ktorékoľvek auto, nedá v zákrutách ovládať. Preto ani nikdy neuvažujte len o dvoch zimných pneumatikách. Išiel som rýchlosťou len 40 km/h a sami ste videli, čo to s autom spravilo."

 

A prečo je to s tými gumami tak? 

V zime potrebujeme mať na vozovke vyššiu priľnavosť gúm, aby sme sa vyhli šmyku. Zimné gumy dokonca zabezpečujú oproti tým letným o 60 až 70% vyššiu priľnavosť.V lete by sa takéto gumy veľmi rýchlo zodrali. Keby sme mali obuté letné gumy a na vozovke by bol sneh, išlo by to s nami ako z kopca na saniach.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies