Zimné slávnosti folklóru v Pravenci sa niesli vo fašiangovom duchu

NETKY.SK • 7 Február 2011, 08:51 • 2 min
Zimné slávnosti folklóru v Pravenci sa niesli vo fašiangovom duchu

Zimné slávnosti folklóru v Pravenci sa niesli vo fašiangovom duchu

slovakia

left justify in out

img

Zimné slávnosti folklóru sa  uskutočnili v sobotu (5.2.) večer v praveneckom dome kultúry už po 20. raz. Predstavil sa na nich rekordný počet (13) folklórnych súborov z regiónu hornej Nitry. Dovedna vystúpilo vyše 150 folkloristov všetkých vekových kategórií.
Folklórna skupina Lubená z neďalekého Poluvsia sa predstavila fašiangovými prekáračkami. Na mušku si ženská časť súboru vzala mužov a muži ženy. Vtipné veršíky venovali aj obyvateľom okolitých obcí a pridali aj niekoľko pesničiek.
Folkloristi zo skupiny Košarinka z Temeša predviedli scénky ako vystrihnuté zo života rozvadenej dediny. Kmotričky či susedky v príspevku Kmotrička, vaďme sa! si navzájom vyčítali nielen staré hriechy, ale snažili sa jedna druhú uraziť, zosmiešniť. Podľa nich aj zvada má svoje pravidlá, musí gradovať, ale treba sa dokázať aj zmieriť  pomocou „ploskačky“ páleného.
S veselými pesničkami prišla do Pravenca aj folklórna skupina Hájiček z Chrenovca Brusna. Predstavili sa aj členovia folklórnych skupín z Lazian, Valaskej Belej, Sebedražia, Koša, Čavoja, starší i mladší členovia prievidzského súboru Vtáčnik.
Zimné slávnosti folklóru sú súčasťou Zimných slávností Hornonitria. Pripravil ich rovnomenný mikroregión spoločne s Regionálnym kultúrnym centrom (RKC) v Prievidzi, informovala jedna z organizátoriek Eva Henčelová. V jednotlivých obciach regiónu budú prebiehať až do začiatku marca. V ďalších dňoch sa v Poluvsí uskutoční celoslovenská súťaž spevákov Pamätnica Jozefa Strečanského, významného hornonitrianskeho folkloristu. V Nedožeroch - Brezanoch sa predstavia detské folklórne skupiny a v Tužine spevácke kolektívy karpatských Nemcov. Program slávností vyvrcholí 5. marca v Porube tradičným Dňom majstrov pravnianskej doliny, na ktorom sa predstavia ľudoví umelci a remeselníci z tohto regiónu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies