Zimné pneumatiky sú už nevyhnutnosťou

NETKY.SK • 5 December 2013, 10:58 • 2 min
Zimné pneumatiky sú už nevyhnutnosťou

BRATISLAVA - Poisťovne na Slovensku už evidujú desiatky škôd spôsobených nehodami v súvislosti so zimným počasím. Preto by vodiči nemali váhať a čo najrýchlejšie svoje autá prezuť do zimného obutia. Letné pneumatiky majú brzdnú dráhu na snehu a ľade dlhšiu minimálne o 20 percent. Experti odporúčajú prezuť na zimné pneumatiky už od teploty 7 stupňov nad nulou.

slovakia

left justify in out

Zimné pneumatiky sú totiž svojím osobitným dezénom a gumovou zmesou na zimných cestách podstatne bezpečnejšie než letné. Napríklad, už pri rýchlosti 50 km/h sa vozidlo so zimnými pneumatikami zastaví pred priechodom pre chodcov, s letnými až 8 metrov za ním. Aké to môže mať dôsledky, netreba pripomínať. Zimné pneumatiky sú vyrobené zo špeciálnej kaučukovej zmesi, ktorá ich robí mäkšími, čo spolu so špecifickým dezénom zabezpečí podstatne lepšiu priliehavosť k vozovke.

Zákon o cestnej premávke hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič môže používať vozidlo, iba ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami. Napriek tomu by vodiči nemali odkladať prezutie svojho auta až do prvého snehu, keďže letné pneumatiky sú v zime nebezpečné aj na suchých cestách.

Podľa expertov zo skupiny Allianz pri prejazde zákrutou totiž umožní mäkká zmes zimnej pneumatiky jej miernu deformáciu, ktorá je potrebná pri prenášaní adhéznych síl medzi pneumatikou a vozovkou. Letné pneumatiky sú v dôsledku nízkej teploty príliš tvrdé, v zákrutách sa nedeformujú a auto by sa tak kvôli tomu mohlo dostať skôr do šmyku.

Gabriel Tóth z Allianz-Slovenskej poisťovne radí: "Na jednoduchý test bezpečnosti zimných pneumatík vám stačí jediná eurominca. Vložte mincu do zárezu na pneumatike. Ak vidíte zlatý okraji mince, znamená to, že hĺbka dezénu nedosahuje predpísané minimum 4 mm a vaša pneumatika teda nie je dostatočne bezpečná. Omnoho bezpečnejšie však je, ak má dezén dvojnásobnú hĺbku." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies