Zimné obdobie v obciach a mestách spestrujú kŕdle myšiarok ušatých

NETKY.SK • 2 Január 2016, 18:30 • 2 min
Zimné obdobie v obciach a mestách spestrujú kŕdle myšiarok ušatých

BRATISLAVA - Zimné obdobie spestrujú obyvateľom obcí a miest na Slovensku myšiarky ušaté. Tieto sovy zalietavajú na Slovensko zo severovýchodu Európy. Ide o vtáčí druh, ktorý sa prispôsobil životu v urbanizovanom prostredí.

slovakia

left justify in out

Na jeseň a počas zimy sa mnohé vtáčie druhy združujú do kŕdľov, vďaka ktorým ľahšie nájdu dostupnú potravu. Myšiarka ušatá je jedným z nich. „Pomenovanie dostala podľa pierok na hlave, ktoré pripomínajú ušká,“ priblížil Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

 

"Mimovládna organizácia zaznamenáva telefonáty od občanov, ktorí sovy pozorovali vo svojom okolí a zaujali ich. Chcú vedieť, prečo je ich zrazu tak veľa na jednom mieste, či sú tieto vtáky užitočné, prípadne či ich majú počas zimy kŕmiť,“ vysvetlil Slobodník s tým, že verejnosť vníma tohto dravca pozitívne.

 

Priblížil, že ide o vtáka, ktorý je pre človeka užitočný, pretože sa živí predovšetkým hlodavcami. Počas roka zje denne minimálne dva hraboše, v zime jedného. „Jeden hraboš je schopný zlikvidovať až dva kilogramy obilia, jediná myšiarka ušatá tak môže zachrániť až 1,5 tony obilia ročne,“ ilustroval Slobodník užitočnosť sovy.

 

Myšiarky cez deň odpočívajú v intravilánoch obcí, najčastejšie v skupinách ihličnatých stromov na cintorínoch, v parkoch, areáloch kostolov, škôl, zdravotníckych zariadení alebo v záhradách. Počas dňa sedávajú na stromoch, za súmraku sa rozlietavajú a začínajú loviť. „Práve v tomto čase sa dajú veľmi dobre pozorovať, najlepšie z dostatočnej vzdialenosti tak, aby sme ich nerušili,“ poradil ornitológ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies