Zimná búrka paralyzovala centrálnu časť USA, Washington zasypal sneh

NETKY.SK • 17 Február 2015, 06:30 • 2 min
Zimná búrka paralyzovala centrálnu časť USA, Washington zasypal sneh

BOSTON - Východ USA zasiahla v pondelok rekordná zima. Centrálne americké štáty ochromila ľadová zimná búrka, ktorá sa presúva k Atlantiku a jej cestu sprevádza silné sneženie, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Čerstvý sneh a ľad sužovali americké štáty Missouri, Arkansas, južnú časť Illinois, Tennessee, Kentucky, Indianu a Ohio, citoval Reuters národnú meteorolgickú službu. Meteorológovia varovali, že dážď so snehom a mrznúci dážď zasiahnu s postupom búrky aj východ a juh USA, stav núdze vyhlásili v Severnej Karolíne, Virgínii, Kentucky, Mississippi, Georgii a hlavnom meste Washington.
      

Letecké spoločnosti zrušili vyše 1800 vnútroštátnych letov, najviac postihnuté boli letiská v Severnej Karolíne a Tennessee. Mrznúci dážď zahalil Tennessee do ľadu, uzavrel cesty, školy i turistické atrakcie, vrátane domova kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho, Gracelandu v Memphise. 

 


      

Guvernér Arkansasu, ktorý zasiahol dážď so snehom, Asa Hutchinson, nariadil takmer všetkým štátnym zamestnancom, aby zostali doma. Uzavreté zostali aj školy.V Kentucky zaznamenali šesťnásobok zvyčajného počtu dopravných nehôd, hoci tam na cesty vyrazilo vyše tisíc snežných pluhov. Parlament v Kentucky oznámil, že sa nezíde skôr ako v stredu.
      

Cincinnati zasypala zimná búrka 25 centimetrami čerstvého snehu a potom zamierila do hlavného mesta Washington, kde by podľa meteorológa Briana Hurleyho mohlo pribudnúť až 30 cm snehu. Klzké vozovky v západnej Pennsylvánii zavinili v pondelok zrážku dodávky so školským autobusom prevážajúcim 13 detí necelých 100 kilometrov od Pittsburghu. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia.
      

 

Výstraha pred ľadovým vetrom sa vzťahuje na asi 50 miliónov Američanov. V meste New York zaznamenali v pondelok rekordný mráz mínus 15 stupňov Celzia, predchádzajúci rekord z 16. februára bol z roku 2003 (mínus 12,7 stupňa Celzia). A podobne na tom bol aj Washington. Studený front by mal v stredu postúpiť k Bostonu, ktorý od začiatku februára zaznamenal najvyššiu snehovú nádielku v dejinách mesta. Len o víkendu tu pribudlo 40 cm snehu. V snahe odstrániť ho z dopravných tepien skôr, ako pribudne ďalší, nasadili na čistenie železničných koľajníc väzňov.
      

"Najsilnejšie sneženie postihne oblasť pri pobreží na východe Massachusetts," predpovedal Brian Hurley. V pätách novej búrky nasleduje ďalší arktický front, ktorý podľa jeho slov prinesie vo štvrtok a v piatok na východ USA ďalší silný mráz.
   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies