Zimenová chce v školách osobných asistentov, sestry a pomocného vychovávateľa

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 12:29 • 2 min
Zimenová chce v školách osobných asistentov, sestry a pomocného vychovávateľa

BRATISLAVA - Osobní asistenti detí so zdravotným znevýhodnením by mali mať prístup do materských, základných a stredných škôl.

slovakia

left justify in out

Dnes tomu tak nie je, a to chce zmeniť nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Zuzana Zimenová úpravami, ktoré predloží na marcovú schôdzu parlamentu. Navrhuje aj zabezpečiť školské zdravotné sestry a tzv. pomocného vychovávateľa. Zmenami chce zabezpečiť viac pomoci žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

 

V súčasnosti môžu deťom pomáhať asistenti učiteľa. Tí však podľa Zimenovej pomáhajú pri vzdelávaní na hodine, ale nie sú určení na osobnú asistenciu deťom. Zimenová poukázala napríklad na to, že niektoré dieťa nevie ísť samo na toaletu, alebo nevie samo prejsť po chodbe či sa najesť. Pomáhajú im pri tom asistenti učiteľa z vlastnej vôle, ktorí na to ale nemajú kompetenciu ani čas. Navyše ich ani nie je dosť, keďže na nich nie sú peniaze.

 

"Najmä deťom so zdravotným znevýhodnením treba pomáhať nielen pri vyučovaní, ale aj pri bežných činnostiach. Rada by som upravila zákony v sociálnej oblasti, ktoré nám dnes bránia, aby osobní asistenti mohli vojsť do škôl. Osobný asistent, ktorého by aj dieťa mohlo mať, nemôže vstúpiť na pôdu materských, základných a stredných škôl. Túto stopku treba zrušiť," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Zimenová.

 

Deťom so zdravotný postihnutím by chcela umožniť aj pomoc školských sestier. Poukázala napríklad na deti trpiace na diabetes, ktorým dnes chodia do škôl pichať inzulín rodičia. "V školách chýba niekto, kto by kvalifikovane a odborne deťom pomohol v prípade zhoršenia zdravotného stavu," povedala Zimenová, ktorá navrhuje umožniť sestrám vstup do škôl. "Úžitok by z nich mali aj ostatné deti," doplnila.

 

V školách Zimenovej chýbajú aj tzv. pomocní vychovávatelia, čo by tiež chcela zmeniť. Tí by mohli pomáhať mimo vyučovacieho procesu napríklad v popoludňajších školských kluboch. Tam už totiž podľa Zimenovej asistenti učiteľa nie sú, lebo nejde o vyučovanie. Zimenová si uvedomuje, že navrhované zmeny si vyžadujú financie. Chcela by, aby sa na to pri rozpočte v budúcnosti myslelo. Zároveň si myslí, že školy by mali mať nárok na asistentov a nie iba možnosť si ich žiadať. O zmenách rokovala podľa vlastných slov s príslušnými rezortmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona