Zimbabwiansky minister nariadil okamžité vrátenie nelegálne obsadených fariem

NETKY.SK • 14 December 2017, 08:59 • 2 min
Zimbabwiansky minister nariadil okamžité vrátenie nelegálne obsadených fariem

HARARE - Nový zimbabwiansky minister poľnohospodárstva Perrance Shiri nariadil okamžité vrátenie fariem, ktoré boli nelegálne obsadené. Podľa agentúry Reuters by sa tak na ne mohli vrátiť niektorí belošskí farmári, ktorí tvrdia, že boli z nich vyhnaní.

slovakia

left justify in out

"Všetci, ktorí boli nezákonne umiestnení, alebo sa sami usadili na prerozdeľovanej pôde, by mali okamžite odísť," vyhlásil Shiri, bývalý veliteľ letectva, ktorého tento mesiac vymenovali za ministra poľnohospodárstva. "Na farmách by mali zostať len ľudia, ktorí majú doklady o držbe pôdy, alebo tí, ktorým bola pôda legitímne pridelená," dodal Shiri.

 

Pôda v Zimbabwe je citlivou otázku od roku 2000, keď došlo k násilnej invázii na farmy belošských obyvateľov krajiny. Za inváziou boli stúpenci niekdajšieho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý tento krok obhajoval tvrdením o odškodnení za časy koloniálnej éry.

 

Tieto zmeny však spôsobili v Zimbabwe, ktorého hlavnou oporou bolo práve poľnohospodárstvo, veľké problémy a hrubý domáci produkt (HDP) klesol v rokoch 2000-2008 takmer o polovicu.

 

Nový zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa, ktorý Mugabeho vystriedal v novembri, však sľúbil, že stabilizuje ekonomiku - vrátane poľnohospodárstva - a že vytvorí nové pracovné miesta.

 

"Môj postoj je taký, že treba ešte chvíľu počkať, ale som povzbudený posolstvom vlády, ktoré znamená, že bude priestor pre to, aby sa bývalí (bieli) farmári vrátili," reagoval pre Reuters predseda - prevažne belošskej - Obchodnej farmárskej únie Peter Steyl.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona