Zimbabwiansky kritik západu Mugabe sa stal v Číne laureátom Konfuciovej mierovej ceny

NETKY.SK • 22 Október 2015, 15:05 • 2 min
Zimbabwiansky kritik západu Mugabe sa stal v Číne laureátom Konfuciovej mierovej ceny

PEKING - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa stal tohoročným laureátom čínskej Konfuciovej mierovej ceny, ktorá sa považuje za alternatívu Nobelovej ceny za mier. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Cenu 91-ročnému politikovi udelili za jeho "vedenie národa" a zásluhy v súvislosti s presadzovaním myšlienky panafrikanizmu. Zimbabwiansky líder je tak zatiaľ posledným zo série kritikov Západu, ktorí sa stali laureátmi tohto ocenenia. Konfuciovu cenu udeľujú v Číne od roku 2010 ako alternatívu k Nobelovej cene za mier. Práve v tom roku ju získal väznený čínsky disident a spisovateľ Liou Siao-po. Čínska vláda vtedy Liouovo ocenenie odsúdila, ale dištancovala sa aj od Konfuciovej ceny.

 

Minulý rok Konfuciovu cenu získal bývalý kubánsky vodca Fidel Castro. V zozname ľudí vyznamenaných týmto ocenením sú aj bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan a ruský prezident Vladimir Putin. Najstarší africký líder Robert Mugabe stojí na čele Zimbabwe - najskôr vo funkcii premiéra a potom prezidenta - od získania nezávislosti od Británie v roku 1980, pričom odmieta vymenovať svojho nástupcu. Spoločne so svojou manželkou Grace Mugabe čelí sankciám EÚ, ktoré sú reakciou na volebné podvody a porušovanie ľudských práv v tomto juhoafrickom štáte.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies