Zimbabwe tvrdí, že pytliaci zabili aj brata leva Cecila, vedci to popierajú

NETKY.SK • 2 August 2015, 09:12 • 2 min
Zimbabwe tvrdí, že pytliaci zabili aj brata leva Cecila, vedci to popierajú

WASHINGTON - Osud brata leva Cecila, ktorého v Zimbabwe ulovil americký zubár Walter James Palmer, je nejasný. Kým niektoré zimbabwianske zdroje tvrdia, že leví samec Jericho sa tiež stal terčom nepovolenej poľovačky v národnom parku Hwange, vedci sledujúci túto šelmu aj vďaka GPS sú presvedčení, že Jericho stále žije a pohybuje sa dokonca v blízkosti levice.

slovakia

left justify in out

Brent Stapelkamp, vedec z univerzity v Oxforde, ktorý v Zimbabwe stopuje Jericha a Cecila sledoval deväť rokov , sa pre americkú televíziu CNN vyjadril, že z dát z monitorovacieho obojka, ktoré má k dispozícii prostredníctvom GPS, nevyplýva, že by Jericho bol zastrelený alebo sa s ním dialo niečo nezvyčajné.

 

Zabitie leva Cecila, ktorý bol populárny u miestnych obyvateľov aj turistov, vyvolalo hnev ľudí po celom svete. Zubár z amerického štátu Minnesota sa musel začať skrývať, pretože ho bombardovali odsudzujúcimi odkazmi na internete aj v jeho ordinácii. Cecil, podobne ako aj Jericho, mal monitorovací obojok, čo bola súčasť vedeckého projektu oxfordskej univerzity.

 

Podľa facebookovej stránky ochranárskej organizácie Zimbabwe Conservation Task Force však Jericha v sobotu popoludní ulovili pytliaci. Organizácia prisľúbila zverejniť ďalšie detaily hneď, ako ich bude mať dispozícii. Správa o Jerichovej smrti sa veľmi rýchlo rozšírila v západných médiách aj na internete.

 

V dôsledku týchto prípadov úrady v Zimbabwe vydali v sobotu nariadenie na okamžité prerušenie lovu levov, leopardov a slonov. V oblasti Hwange je zakázaný aj lov lukom a šípmi. Poľovačka sa môže uskutočniť len v prípade, že ju povolí riaditeľ správy národných parkov. Lovca navyše musí vždy sprevádzať niektorý zo zamestnancov. Úrad, ktorý má na starosti národné parky a divokú prírodu, okrem toho vyšetruje zabitie iného leva, ku ktorému malo dôjsť ešte v apríli a možno bolo tiež nelegálne. Oznámenie o tom dostal úrad až tento týždeň. V súvislosti s tým polícia zatkla jednu podozrivú osobu.

 

Podľa vedcov sa Cecil a Jericho starali o dve svorky: jednu s tromi levicami a siedmimi levíčatami a druhú s tromi levicami. Ak sa správy o smrti druhého samca potvrdia, bude život svoriek ohrozený.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies