Zimbabwe nemá peniaze na prezidentské voľby

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 07:57 • 2 min
Zimbabwe nemá peniaze na prezidentské voľby

HARARE - Zimbabwe nemá dostatok peňazí na usporiadanie prezidentských volieb naplánovaných na tento rok. V pondelok to potvrdil tamojší minister financií Tendai Biti. Krajina podľa neho potrebuje na voľby 132 miliónov dolárov (100 miliónov eur).

slovakia

left justify in out

Krajina by si prostriedky mohla síce požičať, Biti však nechce ešte viac zaťažovať už aj tak napätý rozpočet chudobnej africkej krajiny. Požiadal preto o pomoc medzinárodné spoločenstvo. Medzi najväčšie ekonomické problémy Zimbabwe patrí rekordná hyperinflácia, ktorá v najhorších časoch dosahovala 231 miliónov percent.

Zimbabwianske prezidentské voľby by sa mali uskutočniť ešte tento rok, pravdepodobne už v júni po vypršaní mandátu terajšej vlády národnej jednoty. Tá vznikla pred štyrmi rokmi po tom, ako autokratický prezident Robert Mugabe pristúpil na rozdelenie moci - zatiaľ čo on zostal vo funkcii hlavy štátu, premiérom sa stal vodca opozície Morgan Tsvangirai. Medzi oboma politikmi však dodnes pretrváva napätie. 

Základnou podmienkou pre vypísanie volieb bol úspech marcového referenda, v ktorom obyvatelia schválili novú ústavu okresávajúcu Mugabeho prezidentské právomoci. Európska únia v reakcii na všeľudové hlasovanie zrušila väčšinu sankcií zavedených voči Zimbabwe. Osemdesiatdeväťročný Mugabe však naďalej ostáva medzi 10 občanmi krajiny, na ktorých sa vzťahuje zákaz cestovania a zmrazenie účtov zo strany EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona