Zima prináša viac nehôd, vyhnite sa im!

NETKY.SK • 21 December 2012, 13:59 • 2 min
Zima prináša viac nehôd, vyhnite sa im!

Zima prináša viac nehôd, vyhnite sa im! Krimi V tomto predvianočnom období nás čaká ochladenie, ktoré súvisí aj so zmenou povrchu vozovky.

slovakia

left justify in out

img

V tomto predvianočnom období nás čaká ochladenie, ktoré súvisí aj so zmenou povrchu vozovky. Preto treba dbať na zvýšenú bezpečnosť na cestách.

Častejšie hmly, „neviditeľní“ chodci, poľadovice, ale aj sneh na cestách, aj na toto by mali vodiči myslieť počas nasledujúceho obdobia. Zimné pneumatiky by už niekoľko týždňov mali byť samozrejmosťou. V zimných mesiacoch stúpa počet dopravných nehôd, problémom nie je len hmla, sneh či poľadovica, ale náhle zmeny v počasí. Treba sa rýchlo prispôsobiť podmienkam na ceste. Preto znížte rýchlosť jazdy a dávajte pozor na ostatných vodičov. To, že zareagujete včas, neznamená, že tak urobí aj vozidlo pred vami, či za vami. Dodržiavajte preto bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami.

Predvianočné obdobie je typické ruchom v uliciach, vianočné trhy, či nákupy darčekov vyháňajú do ulíc viac chodcov. Mnohí sú nervózni a nesústredení a nedodržiavajú dopravné predpisy. Neprechádzajú cez priechod pre chodcov, neriadia sa podľa svetelnej signalizácie. Preto by vodiči mali dávať väčší pozor aj nich.

Tmavé oblečenie za zníženej viditeľnosti robí z chodca „neviditeľného.“ Ohrozuje tak nie len seba, ale aj ostatných. Následkom toho vodič chodca nezbadá vôbec alebo neskoro. Reflexné prvky toto riziko znižujú. Neznamená to však, že s reflexnými prvkami sa môžete na ceste správať nezodpovedne. Hlavne počas vianočných sviatkov sa treba s vodičmi vzájomne rešpektovať. Vodiči chodcov slabšie vidia a na mokrej, či zľadovatenej ceste sa brzdí náročnejšie.

Aj napriek upozorneniam a kontrolám polície, stále evidujeme na cestách chodcov pod vplyvom alkoholu. Preto odporúčame vodičom, aby v okolí pohostinstiev znížili rýchlosť, aby vedeli včas reagovať na nečakané situácie. V prípade chodcov je veľmi dôležité obliecť sa tak, aby ich bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti. Niekedy stačí oblečenie s reflexnými prvkami, alebo označiť oblečenie reflexnými páskami. Zvýšenou opatrnosťou sa môžete vyhnúť tomu, že ďalšou obeťou dopravnej nehody budete práve Vy.

Zdroj: KRPZ BB



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona