Slovensko zasiahli silné búrky: Na severe stúpajú hladiny riek!

NETKY.SK • 22 Júl 2014, 17:25 • 2 min
Slovensko zasiahli silné búrky: Na severe stúpajú hladiny riek!

BRATISLAVA/ŽILINA - Výstraha najvyššieho, tretieho stupňa pred prívalovými povodňami platí pre sever okresu Žilina a okres Prievidza. Vyplýva to z aktualizovanej informácie Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

19:23 - Uviaznuté autá nahlásilo 21 ľudí, no záchranári odhadujú 40

Zatiaľ len 21 turistov nahlásilo, že ich autá sú zdemolované a zakliesnené v nánosoch bahna a skál vo Vrátnej doline. Záchranári však podľa premiéra Roberta Fica odhadujú, že vrakov uviaznutých v doline môže byť aj dvakrát viac. Stovka hasičov a tridsiatka horských záchranárov ich prehľadáva, aby mohli potvrdiť, že v nich nikto neuviazol. „Podľa toho, čo sme videli, predpokladáme, že tých vrakov tam bude viac, medzi 30 až 40,“ povedal Fico po tom, čo si so záchranármi a hasičmi prešiel prívalovou vodou zničenú Vrátnu dolinu. „Hasiči a záchranári momentálne prehľadávajú všetky vraky. Aby sme mali istotu, či sa v nich náhodou nenachádzajú nejaké osoby,“ povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Alexander Nejedlý s tým, že zatiaľ neboli hlásené žiadne zranené, ani nezvestné osoby. „Ale pokiaľ neskontrolujeme všetky vraky, nebudeme mať istotu, či tam niekto nie je. Samozrejme budeme vraky aj vyhľadávať, pretože je možné, že okrem tých viditeľných sú pod nánosmi aj ďalšie,“ dodal Nejedlý.

 

17:56 - Do doliny prichádza veľa českých turistov, polícia ich vracia

Do Vrátnej doliny prichádzajú desiatky áut s českými turistami, polícia ich vracia späť. Polícia celú Vrátnu uzavrela, pretože jedinú prístupovú cestu do turisticky obľúbenej malofatranskej doliny v pondelok zničila prietrž mračien a horskí záchranári a hasiči stále prehľadávajú chaty a vraky áut, aby potvrdili, že v nich nikto neuviazol. „Až do odvolania je Vrátna dolina uzatvorená aj pre turistov. Žiadame ľudí, aby toto opatrenie rešpektovali a dodržiavali v záujme ochrany vlastného života a zdravia,“ uviedol žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Vstup do doliny neodporúčajú ani horskí záchranári. „Chodia tam len záchranárske vozidlá, ktoré zásobujú obyvateľov Štefanovej. Vrátna v podstate zostala bez ľudí, takže až do odvolania prosíme všetkých turistov, aby do Vrátnej momentálne nechodili,“ povedal náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš.

 

img

 

17:48 - Po záplavách pomáhajú aj vojaci

Dve terénne vozidlá a vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia pomáhajú zabezpečovať zásobovanie po záplavách, ktoré v pondelok postihli aj mikroregión Terchová. Ako informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, v spolupráci s Horskou záchrannou službou pokrývajú zásobovanie v odrezanej časti Terchovskej osady Štefanová. „Ozbrojené sily sú pripravené poskytnúť sily a prostriedky na odstraňovanie následkov záplav v postihnutom regióne. Ďalší účel nasadenia a počet vojakov budú závisieť od požiadaviek krízového štábu,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Pri odstraňovaní následkov prívalových dažďov v oblasti Terchovej pomáhajú aj príslušníci zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline. Na mieste udalosti zasahujú s pásovým obojživelným transportérom, ktorým sa presúvajú po ťažkom teréne a prehľadávajú viac ako 30 vrakov vozidiel, ktoré boli poškodené počas prívalových dažďov. Hasiči budú na mieste udalosti odstraňovať následky katastrofy až do večera, povedala hovorkyňa hasičov Zuzana Farkasová.

 

17:44 - Cestu I/50 vo Zvolenskej Slatine po lokálnej povodni opäť sprejazdnili

Cestu 1/50 vo Zvolenskej Slatine, ktorá bola dnes zhruba od 14.00 h uzatvorená v dôsledku lokálnej povodne, polícia krátko pred 17.00 h opäť sprejazdnila. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici žiada vodičov, aby zvýšili opatrnosť v neďalekom Vígľaši, kde sa nachádza na ceste voda. Komunikácia je však prejazdná a na mieste je aj polícia.

 

17:17 - Premiér Fico prisľúbil Vrátnej doline finančnú pomoc

Premiér Robert Fico si dnes prešiel Vrátnu dolinu, ktorou sa v pondelok prehnala ničivá prietrž mračien a turisticky obľúbenej malofatranskej doline prisľúbil finančnú pomoc. Viac sa dočítate TU. 

 

17:14  - Bratislavskí hasiči pomáhali odčerpávať vodu z garáží v Dúbravke

Bratislavskí hasiči dnes museli zasahovať v Dúbravke pri odčerpávaní vody z garáží na ulici Martina Granca, ktoré zostali po daždi zatopené. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Na mieste zasahovalo päť hasičov a jeden kus techniky. "Momentálne, čo sa týka hasičských jednotiek, z dôvodu zrážkovej činnosti nezasahujeme nikde na území Bratislavského kraja," informovalo operačné stredisko. 

 

16:18 - V meste začali s opravami ciest a chodníkov

Vo Vranove nad Topľou začali s opravami ciest a chodníkov. Celkovo na tieto účely mesto vyhradilo okolo 53.000 eur bez DPH z kapitoly opravy miestnych komunikácií v mestskom rozpočte. Do konca júla by chceli opraviť šesť úsekov, no podľa hovorkyne mesta Evy Fedorňákovej ukončenie prác závisí od počasia.
      

"Pri bytovom dome Z na Okulke momentálne prebieha rozšírenie cestnej komunikácie približne o dva metre. Tu budú osadené nové obrubníky, podložie bude zhutnené štrkovým lôžkom a na rozšírenú časť komunikácie sa položí aj nový asfalt. Na Sídlisku II. v súčasnosti prebiehajú opravy komunikácií, a to pri bytovom dome 1218, kde sa asfaltuje miestna komunikácia a opravuje pešia komunikácia spojnice Hronského ulice a Sídliska II. Táto spojnica bude nanovo vyspádovaná, budú osadené nové obrubníky a uložený nový asfaltový koberec," uviedla hovorkyňa.

 

16:01 - V meste odstránili najväčšie škody po búrke

Najväčšie škody, ktoré napáchala pondelková (21.7.) búrka na viacerých miestach v Považskej Bystrici, mestské i záchranné zložky odstránili. "Sprejazdnili sme tiež miestne komunikácie a vyčistili zanesené vodné toky," informoval TASR Vladimír Biely z krízového štábu mesta.   Situáciu v meste a prímestských častiach krízový štáb, Mestská polícia, ako i hasiči naďalej monitorujú, pokračujú práce na odstraňovaní škôd. "Ak sa nezhorší počasie, zajtra (23.7.) odvoláme tretí stupeň povodňovej aktivity," doplnil Biely. Mesto vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity 21. júla o 18.00 h. V dôsledku popoludňajšej približne hodinovej prietrži mračien sa vybrežili potoky, zatopených zostalo viacero objektov na území mesta i v jeho prímestských častiach. Búrka spôsobila škody aj na miestnych a jednej štátnej komunikácii.

 

15:59 - Pre škody po búrke zvažujú zrušenie Jánošíkových dní

Terchová pracuje na odstraňovaní škôd po pondelkovej prietrži mračien a organizátori Jánošíkových dní preto zvažujú zrušenie či obmedzenie Jánošíkových dní, ktoré by mali odštartovať už vo štvrtok. Štvordňový medzinárodný folklórny festival každoročne pritiahne do Terchovej desaťtisíce ľudí, program 52. ročníka sa mal niesť v znamení zápisu Terchovskej muziky do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. O prípadnom zrušení či obmedzení programu by podľa vedúceho odboru krízového riadenia žilinského okresného úradu Ľubomíra Hollého mali organizátori festivalu rozhodnúť ešte dnes.

 

15:56 - Voda z polí zatopila vo Zvolenskej Slatine a v Očovej desiatky domov

Celodenný intenzívny dážď dnes narobil starosti viacerým obyvateľom v obciach Zvolenská Slatina a Očová v okrese Zvolen. Kalná voda z polí tam zaplavila desiatky dvorov a prízemí domov. V dedinách popoludní vyhlásili tretí pohotovostný stupeň.
      

"Tentoraz sa nevyliala z koryta rieka Slatina, ale voda spolu s bahnom sa do dediny zliala z okolitých polí," povedala pre TASR starostka Z. Slatiny Mária Klimentová. Najviac sú postihnutí obyvatelia domov na uliciach Školská a SNP, kde je všade zatopených minimálne desať domov. Občanom pri zabraňovaní väčším škodám pomáhajú hasiči a uzatvorená je aj cesta I/50 cez obec, pričom premávku riadi polícia. Podobnú situáciu riešia aktuálne aj v neďalekej Očovej. Podľa zástupcu starostu Jána Šimiaka v obci zatopilo asi šesť domov na Ulici mieru. "Ľudia si momentálne sami alebo s našou pomocou odčerpávajú vodu z pivníc a prízemí," doplnil.

 

15:42 - BBSK: Hasiči mali dnes pre počasie už len ojedinelé výjazdy

Po silných búrkach a vytrvalom daždi, ktoré sa v pondelok (21.7.) prehnali viacerými okresmi Banskobystrického kraja, sa dnes situácia upokojila. Pre TASR to potvrdil krajský hovorca hasičov v Banskej Bystrici Erik Piater. Ako informoval, dnes do 15.00 h hasiči v Banskobystrickom kraji zaznamenali asi päť výjazdov. Napriek prehánkam a dažďu na rôznych miestach kraja majú už len ojedinelé výjazdy.Hasiči momentálne zasahujú v obci Lieskovec (okr. Zvolen), kde sa voda valí z polí do dvorov rodinných domov. Pomáhajú pri jej odčerpávaní.

 

14:24 - Terchová: Po silnej búrke a povodni neeviduje polícia ani HZS nezvestných ľudí

Obec Terchová dnes po zasadnutí krízového štábu odvolala tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý vyhlásila po silnej búrke a povodni v pondelok 21. júla. Polícia ani Horská záchranná služba (HZS) zatiaľ neevidujú nezvestných ľudí.
      

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár informoval, že podľa predbežných údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na ploche asi štyri kilometre štvorcové napadlo za hodinu a pol až 65 milimetrov zrážok, čo sa blíži k storočnej vode. „Podľa informácií, ktoré máme, došlo k naplneniu prírodných rezervoárov na konci Vrátnej doliny nad chatou Vrátna. A pod tlakom gravitácie došlo k zosuvu pôdy a prívalovej vlne, ktorá sa prehnala Vrátnou dolinou. Tá je v súčasnosti odrezaná a ľudí, ktorí tam bývajú, budú zásobovať náhradnou formou. Zatiaľ to bude zrejme zabezpečovať Horská služba a boli dohodnuté aj zložky armády. Kým nedôjde k spriechodneniu cesty do Vrátnej doliny,“ povedal predseda ŽSK.

 

img

14:18 -  Šambron: Zničený most po búrke nahradí užší, finančne menej náročný

V obci Šambron, v okrese Stará Ľubovňa, kde sa minulý týždeň vo štvrtok po silnej búrke zrútil miestny most, naďalej trvá III. stupeň povodňovej aktivity. Pre obec je úlohou číslo jedna postaviť nový most, ktorý vedie cez potok k piatim domom, v nich žije 15 obyvateľov. Dočasne havarijnú situáciu vyriešili provizórnou lávkou pre peších.

 

Starosta obce Štefan Petrus pre agentúru SITA uviedol, že obec nerátala v tomto roku s takýmito výdavkami. Preto nový most bude o polovicu užší, ako bol pôvodný, aby ušetrili na nákladoch. „Bude široký štyri metre a dlhý do osem metrov. Pôjde o betónový most s parametrami, ktoré dovolia po ňom prejsť aj nákladným autám. Tak, aby do tejto časti obce sa dostali hasiči, sanitka aj potrebný náklad,” povedal starosta. 

 

14:11 -Vrátna: Odplavené autá rozrežú, dolinu pomôže prehľadať aj vrtuľník

Desiatky horských záchranárov stále prehľadávajú turisticky obľúbenú Vrátnu dolinu, zatiaľ nehlásia žiadne úrazy ani obete. Na pomoc im letí aj vrtuľník ministerstva vnútra a k zdemolovaným autám, ktoré spolu s cestou strhla lavína bahna, smerujú hasiči. Tí sa budú snažiť autovraky rozrezať a potvrdiť, že v nich nikto nezostal. Ako pre agentúru SITA povedal vedúci odboru krízového riadenia žilinského okresného úradu Ľubomír Hollý, všetky záchranné zložky vrátane zástupcov žilinskej krajskej samosprávy na spoločnej porade v Terchovej určili za prioritu prečesanie celej malofatranskej doliny, či tam po pondelkovej prietrži mračien niekto neuviazol. Okrem toho musia zabezpečiť zásobovanie a vodu pre terchovskú časť Štefanová, kde sa celoročne býva a tiež opraviť strhnuté elektrické vedenie. V Tiesňavách na začiatku Vrátnej doliny už začali vypĺňať diery v ceste betónom, aby ju sprejazdnili pre ťažkú techniku, ktorá je potrebná pri odstraňovaní škôd v ďalších častiach doliny.

 

13:49 - Búrky a záplavy na Slovensku spôsobili škody za desaťtisíce eur

Po pondelkových (21. júla) silných búrkach a prívalových dažďoch eviduje poisťovňa Generali najviac škôd v Žilinskom kraji. Klienti do 12. hodiny dnešného dňa nahlásili zatiaľ 13 poistných udalostí v predpokladanej výške cca 20.000 eur. Poisťovňa KOOPERATIVA, a. s., VIG v súvislosti s búrkovou smršťou, ktorá zasiahla najmä severnú časť Slovenska, do dnešného poludnia zaznamenala na centrálnom dispečingu škôd 39 hlásených prípadov, čo však ani zďaleka nie je konečné číslo. Vzhľadom na skúsenosti z predchádzajúcich rokov predpokladá, že poistné udalosti v dôsledku ničivých prírodných živlov ľudia budú nahlasovať priebežne. Aj vzhľadom na to, že už odstraňujú ich prvé následky. Viac informácií sa dočítate TU!

 

img

 

13:15 - Dažde môžu podstatne zvýšiť hladinu vodných tokov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu 1. stupňa pre Banskobystrický, Trenčiansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Upozorňuje na možnosť dažďových zrážok, ktoré môžu v úhrne dosiahnuť 20 až 50 mm. SHMÚ takisto varuje v týchto krajoch pred možnosťou stúpania hladín vodných tokoch, ktoré môžu dosiahnuť výšku zodpovedajúcu vyhláseniu 1. stupňa povodňovej aktivity.

 

img

 

img

 

12:54 - SKCH je pripravená pomôcť zaplaveným obciam v Žilinskom kraji

Slovenská katolícka charita (SKCH) v spolupráci s Diecéznou charitou Žilina pomôže obciam a mestám v Žilinskom kraji, ktoré v pondelok zasiahol silný dážď. Hasiči museli zasahovať na Orave, Liptove a Kysuciach, ale aj v okolí Považskej Bystrice v Trenčianskom kraji. "V súčasnosti oslovujeme obce, kde silný dážď spôsobil škody a ponúkame im pomoc vo forme dezinfekčných a čistiacich prostriedkov a náradia. Zaplaveným domácnostiam vieme požičať aj vysúšače, ktoré im pomôžu rýchlo a efektívne vysušiť svoje príbytky," uviedol generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

 

Obce, ktoré potrebujú pomoc, sa môžu obrátiť na SKCH alebo na Diecéznu charitu Žilina. SKCH má na svojej stránke v sekcii Povodne zverejnené užitočné rady, ako po povodiach postupovať napr. pri nahlasovaní škôd do poisťovne, pri dezinfekcii studní alebo čistení domácností od nánosov bahna. Dostupné sú na internetovej stránke www.charita.sk. SKCH pomáha zaplaveným domácnostiam pravidelne. Tento rok podala pomocnú ruku 11 zaplaveným obciam v Prešovskom a Košickom kraji, ale aj stovkám rodín v Srbsku a Bosne a Hercegovine. 

 

12:25 - Hasiči odstraňovali spadnuté stromy a odčerpávali vodu z pivníc

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zasahovali v súvislosti s pondelňajším (21.7.) intenzívnym dažďom v Trenčianskom kraji osemkrát. "Išlo predovšetkým o odčerpávanie vody zo zatopených pivníc, odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií," informoval dnes TASR hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík s tým, že výjazdy absolvovali hasiči od 15.50 h do 22.34 h.
      

Spadnuté stromy odstraňovali hasiči na Ulici Súvoz v Trenčíne, na štátnej ceste III/061 v katastri obce Tŕstie v okrese Považská Bystrica a na štátnej ceste III/507 v katastri obce Upohlav v okrese Považská Bystrica. V Považskej Bystrici zasahovali hasiči štyrikrát, a to pri odčerpávaní vody z pivničných priestorov rodinného domu na Železničnej ulici a reštaurácie na Ulici odborov, pri odčerpávaní vody z výrobných hál v mestskej časti Šebešťanová a z nádvoria spoločnosti v mestskej časti Považské Podhradie. V Šebešťanovej tiež vyčistili upchatý vpust do potoka a v Považskom Podhradí kanálový vpust v areáli firmy.  Technickú pomoc poskytli príslušníci HaZZ z Trenčianskeho kraja na 151. kilometri diaľnice D1 v katastri obce Ladce v okrese Púchov. 

 

img

 

12:13 - Stúpajú hladiny Pivovarského potoka, Rajčanky a Ľubochnianky

V pondelok sa Žilinským krajom prehnala silná búrka a v súčasnosti v kraji stále prší. Stúpajú najmä hladiny Pivovarského potoka, Rajčanky a Ľubochnianky. Žiadny z vodných tokov v kraji však zatiaľ nedosahuje ani prvý stupeň povodňovej aktivity. Hydrometeorológovia aj dnes vystríhajú pred dažďom v celom Žilinskom kraji a do 17:00 očakávajú úhrn zrážok 20 až 50 milimetrov. Takého počasie je pre danú oblasť a ročnú dobu bežné, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

 

Podľa údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu hladina potoka Rajčanka v Poluvsí stúpla za posledných 24 hodín z približne 31 na 81 centimetrov a v Žiline zo 117 na 170 centimetrov. Pivovarský potok v Martine sa od pondelkového poludnia zdvihol z 10 na 25 centimetrov a hladina Ľubochnianky v liptovskej obci Ľubochňa stúpla zo 46 na 74 centimetrov. 

 

11:13 - Vlaky už jazdia po pondelkovej silnej búrke bez problémov

Situácia na železničných tratiach na Slovensku je aktuálne po pondelkovej (21. 7.) silnej búrke plne prevádzkyschopná a bez akýchkoľvek mimoriadností. Všetky následky nepriaznivého počasia sa podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej podarilo železničiarom odstrániť v priebehu pondelkového večera a noci. Viac sa dočítate TU!

 

10:56 - Počas búrky stratili viacerí motoristi tabuľky s evidenčným číslom

Polícia upozorňuje, že počas intenzívnej búrky v Žilinskom kraji v pondelok (21.7.) stratili viacerí motoristi najmä v Žiline a okolí tabuľky s evidenčným číslom. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík. "Polícia žiada občanov, ktorí našli tabuľky s evidenčnými číslami, aby ich odovzdali priamo na Okresnom dopravnom inšpektoráte Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline na ulici Veľká okružná č. 31, (budova bývalej mestskej polície), prípadne na ktoromkoľvek útvare Policajného zboru," uviedol krajský policajný hovorca.

 

09:40 - Aj v Prešovskom kraji bola silná búrka, veľké škody však nenarobila

Aj Prešovský kraj v pondelok (21.7.) večer ochromila búrka, veľké škody však nenarobila. Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove zasahovali hasiči trikrát. V dvoch prípadoch bol pravdepodobnou príčinou blesk. Najskôr približne o 18.40 h pomáhali hasiť požiar transformátora v Kežmarku na Slavkovskej ulici, ktorý zasiahol pravdepodobne blesk. Rovnakú príčinu má podľa dôstojníka asi aj oheň v noci na povale rodinného domu v Malom Šariši neďaleko Prešove. Po polnoci búrka komplikovala situáciu vo Vranove nad Topľou, kde hasiči zasahovali pri odčerpávaní vody na ulici 1. mája.
 

08:51 - Dažde na severe Slovenska môžu viesť k vyhláseniu povodňovej aktivity

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal nadnes výstrahu 1. stupňa pre oblasti severného Slovenska v súvislosti s predpokladanými dažďovými zrážkami, ktoré by mohli v úhrne dosiahnuť 20 až 50 mm. Vzhľadom na nasýtenie povodí a očakávaný trvalý dážď na severe Slovenska je predpoklad vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. SHMÚ neodporúča využívať tieto toky na rekreačnú plavbu.

 

Zvýšená hladina rieky Varínka v centre obce Terchová

 

img

 

08:50 - Hasiči mali za 24 hodín 19 výjazdov, najviac vo Zvolene a Banskej Bystrici

Búrky a vytrvalý dážď, ktoré sa v pondelok (21.7.) prehnali územím Banskobystrického kraja, si vyžiadali 19 zásahov hasičov.
      

Ako TASR informoval krajský hovorca hasičov Erik Piater, pomáhali najmä pri odčerpávaní vody z vytopených priestorov, domov i pivníc a pri odstraňovaní spadnutých stromov. "Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskobystrickom kraji zasahovali v pondelok od 06.00 h až do dnešného rána do 06.00 h v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami spolu 19–krát. Príslušníci Okresného riaditeľstva (OR) HaZZ v Banskej Bystrici mali šesť výjazdov, príslušníci OR HaZZ vo Zvolene - z hasičskej stanice vo Zvolene a v Detve osem," konštatoval Piater.
      

Dva zásahy majú za sebou aj hasiči zo Žiaru nad Hronom a po jednom výjazde majú hasiči z Lučenca, Veľkého Krtíša a Revúcej. "Celkom zasahovalo 34 príslušníkov HaZZ a bolo nasadených 14 kusov hasičskej techniky," dodal Piater.
 

08:20 - Horskí záchranári dostali 122 turistov v Terchovej po silnej búrke do bezpečia

Záchranárom Horskej záchrannej služby (HZS) sa po pondelkovej silnej búrke a prívalových dažďoch podarilo dostať do bezpečia 67 turistov aj s personálom chaty Vrátna a 55 turistov z hornej stanice lanovky pod Chlebom. HZS o tom informuje na svojej internetovej stránke.
      

Po silnej búrke s množstvom prívalových zrážok začalo z okolitých svahov zaplavovať chatu Vrátna. „V chate sa nachádzalo 67 turistov aj s jej personálom. Prístupová cesta bola na viacerých miestach zaplavená alebo strhnutá. V tiesni sa ocitlo aj 55 turistov na hornej stanici lanovky pod Chlebom. Záchranárom sa podarilo v neskorých večerných hodinách všetkých uviaznutých, medzi ktorými bolo aj 15 detí, evakuovať a dostať do bezpečia, noc prečkali na dome HZS vo Vrátnej a na hoteloch v okolí,“ spresnila HZS.
      

Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 25 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov HZS z Malej a Veľkej Fatry. „Riaditeľ HZS ďakuje všetkým záchranárom, ako aj všetkým zúčastneným, ktorý pomáhali pri tejto ničivej povodni,“ uviedli horskí záchranári. Zároveň zdôraznili, že do odvolania neodporúčajú návštevu Vrátnej a okolitého územia pre zničenú infraštruktúru a prebiehajúce záchranárske práce.

 

06:55 - Terchová: Povodeň po silnej búrke poškodila cestu do Vrátnej doliny

Odkedy žijem v Terchovej sme takýto výstražný prst od Pánbožka ešte nemali, zhodnotil situáciu po dnešnej silnej búrke a povodni, ktorá poškodila aj cestu do Vrátnej doliny, horský záchranár Jozef Mičo.
      

Škody podľa neho zatiaľ nevedia presne odhadnúť. „Prišla veľká búrka. Ťažko povedať, čo všetko sa stalo. Kamaráti z horskej služby transportujú cez lanovku, 60 ľudí máme uviaznutých v chate pod výťahom. Sú tam premočené deti, ktorým zobralo úplne všetko, je tam zhrnutý kopec áut, ktoré nám stiahla nejaká bahenná lavína,“ povedal Mičo pre TASR.
      

Odtrhla sa aj časť kopcov Hromové a Steny. „Tie kopce sa zosunuli, takže aké škody, či nedajbože aj nejaká ujma na zdraví, to zatiaľ nevieme povedať. Zatiaľ len všetci pracujeme a snažíme sa pomôcť maximálne, čo sa dá. Teraz ideme transportovať ľudí, ktorí majú nejaké ubytovanie do Terchovej,“ dodal Mičo.
      

Vplyvom silnej búrky a výdatných zrážok došlo dnes podľa vedúceho odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomíra Hollého v Žilinskom kraji k rozsiahlym záplavám na území mesta Žilina a obcí Terchová, Belá, Lutiše, Divinka, Svederník, Rudina, Rudinka, Rudinská a Ľubochňa. „Od 16. do 18. hodiny postupne vyhlasovali povodňou dotknuté obce na území Žilinského kraja III. stupeň povodňovej aktivity. Z doteraz prijatých informácii od starostov obcí nedošlo k poškodeniu zdravia a stratách na životoch. škody na majetku obcí, právnických a fyzických osôb a podnikateľov, ako i škody obyvateľov obcí a na životnom prostredí budú vyčíslené po ukončení záchranných prác,“ dodal Hollý.

 

Polícia uzavrela vstup do Vrátnej doliny

 

img

 

06:52 - Po večernej búrke čerpali hasiči vodu najmä z domov v B. Bystrici

Niekoľko výjazdov hasičov v B. Bystrici, po jednom vo Zvolene a v Žiari nad Hronom si vyžiadala dnešná večerná búrka, sprevádzaná intenzívnym dažďom. Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v B. Bystrici Erik Piater, hasiči odčerpávali vodu z pivníc a rodinných domov najmä na banskobystrickej Jakubskej ceste a tiež na Ulici THK. "Dovedna sme mali v krajskom meste päť výjazdov," dodal.

 

06:50 - SHMÚ: Vydal výstrahu najvyššieho stupňa pre okres Žilina a Prievidza

Výstraha najvyššieho, tretieho stupňa pred prívalovými povodňami platí pre sever okresu Žilina a okres Prievidza. Vyplýva to z aktualizovanej informácie Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).
      

SHMÚ aktualizoval meteorologickú aj hydrologickú výstrahu. Pred búrkami by sa mala mať do polnoci na pozore väčšia časť Slovenska. Výstraha prvého (najnižšieho) stupňa platí pre Bratislavský a časť Prešovského kraja.
      

Výstraha druhého (stredného) stupňa platí pre časti Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. Pre sever Žilinského okresu platí najvyšší, tretí stupeň hydrologickej výstrahy až do 23.00 h. "Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach nastal výrazný vzostup vodných hladín na Varínke s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich 3. stupňu povodňovej aktivity," uvádza na svojej webovej stránke SHMÚ. Upozorňuje, že je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.
      

Pre okres Prievidza platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy do 20.00 h. SHMÚ predpokladá vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Môže byť dosiahnutý alebo prekročený vodný stav zodpovedajúci stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov.

 

 

20:10 - Povodňovú aktivitu hlási Žilina a šesť obcí v okolí

Po búrke, ktorá sa dnes popoludní prehnala Horným Považím, hlási povodňovú aktivitu Žilina a šesť obcí v okolí. Ako informoval vedúci odboru krízového riadenia žilinského okresného úradu Ľubomír Hollý, tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo mesto Žilina, obce Terchová, Lutiše, Belá a Divinka v okrese Žilina a obce Rudina a Rudinská v okrese Kysucké Nové Mesto.

 

 

19:30 - Hasiči zasahujú po búrke aj na Orave, Kysuciach a Liptove

Po prietrži mračien v Žiline zasahujú hasiči už aj na Orave, Kysuciach a Liptove. Najhoršiu situáciu zatiaľ hlásia v Žiline, kde voda zatopila niekoľko ulíc aj podchod k železničnej stanici a v mestskej časti Považský Chlmec úplne rozbila cestu. „V Žiline a okolí zasahuje niekoľko desiatok hasičov. Najhoršia situácia je v meste a priľahlých mestských častiach, kde hasiči odčerpávajú množstvo vody z ciest, pivníc rodinných domov, záhrad a dvorov. Situáciu komplikuje aj niekoľko desiatok popadaných stromov v Žilinskom kraji. Hasiči zasahujú najmä medzi obcami Rojkov a Kraľovany (okresy Ružomberok a Dolný Kubín), v obci Raková (okres Čadca) a v meste Vrútky (okres Martin). Hasiči z Terchovej boli vyslaní aj do Vrátnej doliny, kde sa pri chate Vrátna zosunula pôda,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. V okolí Žiliny vyrážali hasiči na pomoc pri odčerpávaní vody a odstraňovaní popadaných stromov viac ako dvadsaťkrát.

 

 

19:26 - Po silnej búrke zasahuje v meste a okolí niekoľko desiatok hasičov

V Žiline a okolí zasahuje po silnej prietrži mračien niekoľko desiatok hasičov. Najhoršia situácia je v meste a priľahlých mestských častiach, kde hasiči odčerpávajú množstvo vody z cestných komunikácií, pivníc rodinných domov a obydlí, záhrad a dvorov. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).
      

Hasičov z Terchovej vyslali do Vrátnej doliny, kde došlo pri chate Vrátna k zosuvu pôdy. „Situáciu v Žilinskom kraji komplikuje niekoľko desiatok popadaných stromov, hasiči zasahujú najmä v Žiline - Považskom Chlmci, medzi obcami Rojkov (okres Ružomberok) a Kraľovanmi (okres Dolný Kubín), v obci Raková (okres Čadca), v meste Vrútky (okres Martin). Od tretej hodiny popoludní vykonali hasiči v okolí Žiliny viac ako dve desiatky výjazdov v súvislosti s odčerpávaním vody a odstraňovaním popadaných stromov,“ uviedla Farkasová.

 

18:55 - Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásilo mesto Žilina i viacero obcí

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili po dnešnej intenzívnej búrke na severozápade Slovenska mesto Žilina a obce Terchová, Lutiše, Belá, Divinka v okrese Žilina a obce Rudina a Rudinská v okrese Kysucké Nové Mesto. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline Ľubomír Hollý. "Práve teraz sú starostovia obcí v teréne, vykonávajú záchranné práce, mobilizujú sily a prostriedky. Teraz je situácia najhoršia, lebo kulminujú vody, ktoré stekajú z kopcov. Rovnako aj vodné toky," skonštatoval Hollý. Hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík uviedol, že policajti v súvislosti s dnešnou intenzívnou búrkou, ktorá sa popoludní prehnala Žilinským krajom, okamžite prijali potrebné opatrenia za účelom ochrany života, zdravia a majetku. "Policajti situáciu neustále monitorujú, najmä v Žiline a okolí, kde došlo k zaplaveniu viacerých ciest, popadaniu stromov aj výpadku semaforov. Do opatrení sú nasadené všetky dostupné sily a prostriedky. Policajti riadia a usmerňujú cestnú premávku na viacerých cestách. Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky v zasiahnutých oblastiach, aby zvýšili pozornosť, ohľaduplnosť, trpezlivosť a dôsledne rešpektovali pokyny policajtov," dodal krajský policajný hovorca.

 

img

 

18:45 - V Žiline voda zatopila ulice, rozbila cesty, vietor lámal stromy

Voda počas búrky a silného dažďa zatopila v Žiline niekoľko ulíc, rozbila cesty a polámala stromy. V meste stále hrmí a slabo prší. Hasiči zasahujú na viacerých miestach.  Po prietrži mračien zostala úplne zatopená ulica Vojtecha Spanyola pred nemocnicou, parkovisko na Bôrickej ceste, železničný podjazd na Kysuckej a tiež podchod z Národnej ulice na hlavnú železničnú stanicu. Prívalová voda úplne rozbila cestu na ulici Na Hôrke v mestskej časti Považský Chlmec. Na Radlinského ulici v centre mesta spadli dva stromy, jeden na cestu, druhý na zaparkované auto. Polámané stromy hlásia aj na Bulvári a v Bôrickom parku. 

Na miestach, kde popadali stromy, zaplavilo cesty a nefungujú semafory riadia dopravu policajti. „Do opatrení sú nasadené všetky dostupné sily a prostriedky. Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby zvýšili pozornosť a dôsledne rešpektovali pokyny policajtov. Naďalej prší, a preto treba znížiť rýchlosť jazdy, prispôsobiť ju poveternostným podmienkam a stavu vozovky,“ uviedol žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík.

 

18:42 - Pre počasie meškajú vlaky

Silná búrka na severe Slovenska spôsobila aj meškania viacerých vlakov. O meškaní vlakov informuje internetová stránka Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Na trati Čadca - Žilina mešká osobný vlak 170 minút, dôvodom je spadnutý strom na trati. Osobný vlak z Popradu-Tatry do Žiliny mešká 64 minút. Rýchlik Spišan z Bratislavy do Košíc mešká 67 minút, rýchlik idúci v opačnom smere 48 minút. Rýchlik Liptov idúci z Bratislavy do Košíc hlási meškanie 58 minút. IC vlak z Bratislavy do Košíc mešká 90 minút, vlak v opačnom smere hodinu. Ex Košičan na trase Praha - Košice hlási meškanie 70 minút, Ex Hradčany idúci zo Žiliny do Prahy mešká 62 minút.

 

img

 

Policajné číslo 158 v Žilinskom kraji nefunguje, dôvody prečo, zatiaľ nie sú známe.  Agentúru SITA o tom informoval žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Linka prestala fungovať dnes počas búrky. Do jej obnovenia môžu občania volať na bezplatnú telefónnu tiesňovú linku 112. "Na odstránení poruchy sa intenzívne pracuje," dodal Moravčík. Polícia bude o obnovení linky 158 v Žilinskom kraji informovať.

 

18:40 - V Prievidzi platí výstraha tretieho stupňa

V okrese Prievidza platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Výstraha zatiaľ platí do 20:00. Tretí stupeň výstrahy upozorňuje na javy, ktoré svojou intenzitou vážne ohrozujú aktivity človeka a môžu spôsobiť škody veľkého rozsahu.

 

SHMÚ vydal aj ďalších 31 výstrah, tie sú však prvého, najnižšieho stupňa. Tie platia v oblasti Záhoria - krajného západu v okresoch: Skalica, Senica, Myjava a Malacky. Taktiež pre Dolné Považie, okresy: Galanta, Šala, Trnava, Pezinok, Hlohovec a Piešťany. Výstrahy na Strednom Považí platia pre okresy: Nové mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, na Hornom Považí a Liptove pre okresy: Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin a Žiliny - sever a Žilina - Rajčanka. Na Orave platí výstraha pre Dolný Kubín a na Hornej Nitre pre Bánovce nad Bebravou a Partizánske. Výstraha platí aj na Dolnej Nitre a Žitave v okresoch: Nové Zámky - Sever, Nitra, Zlaté Moravce a Topoľčany a na Dolnom Hrone v okresoch: Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom. 

 

img

    

SHMÚ očakáva prívalové zrážky pri búrkach, ktoré sa vyskytli alebo ešte vyskytnú počas dnešného dňa. Predpokladá prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch.
     

Môže byť pritom dosiahnutý alebo prekročený vodný stav zodpovedajúci stupňom povodňovej aktivity, varujú hydrológovia na webovej stránke SHMÚ. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude ústav priebežne aktualizovať.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies