Žilinský sudca Krúpa žiada v kauze Bonanno ospravedlnenie a 100.000 eur

NETKY.SK • 13 Február 2015, 14:51 • 2 min
Žilinský sudca Krúpa žiada v kauze Bonanno ospravedlnenie a 100.000 eur

BRATISLAVA - Ospravedlnenie a nemajetkovú ujmu vo výške 100.000 eur žiada od vydavateľa denníka Nový Čas žilinský sudca Juraj Krúpa, ktorý sa zúčastnil večierka v bare Bonanno v Rajeckých Tepliciach na jeseň roku 2010. Jeho žalobu dnes začal prejednávať Okresný súd (OS) Bratislava II.

slovakia

left justify in out

Ide o ďalšieho účastníka medializovaného stretnutia právnikov, ktorý sa obrátil na súd. Sudca sa na dnešné pojednávanie neodstavil. Jeho právna zástupkyňa neprítomnosť ospravedlnila náhlym ochorením. K žalobe sa pre TASR nevyjadrila s odôvodnením, že nemá súhlas klienta. Sudkyňa pojednávanie odročila na 17. apríla.
     

O požiadavkách sudcu TASR informoval právny zástupca vydavateľstva Ringier Axel Springer Róbert Bános. Podobne ako iní účastníci stretnutia aj Krúpa žiada, aby denník uverejnil ospravedlnenie v piatich po sebe idúcich číslach a na titulke.
     

Sudca Krajského súdu v Žiline je presvedčený, že séria článkov značne zasiahla do jeho občianskej a profesijnej dôstojnosti. Domnieva sa, že články obsahovali hrubo zavádzajúce a nepravdivé skutkové tvrdenia a z nich vyvodené hodnotiace závery a prirovnania.
     

Nový čas priniesol informáciu, že súčasťou večierka združenia Justičný Oskar bola aj hra na masového vraha Ľubomíra Harmana. Denník zažalovalo osem účastníkov stretnutia vrátane občianskeho združenia, ktoré v Bonanne usporiadalo pre svojich členov ustanovujúcu schôdzu. Na súd sa dodatočne obrátil Krúpa.
     

Bános dnes vysvetlil, že počet podaní sa medzičasom znížil. Právnik Tibor Péchy, ktorý na záberoch publikovaných v Novom Čase imitoval Harmana, nezaplatil súdny poplatok a jeho konanie je právoplatne zastavené. Súdny poplatok podľa Bánosa nezaplatil ani dnes už emeritný sudca Jozef Korduliak, ktorý v roku 2010 pôsobil na Okresnom súde v Čadci.
     

V kauze padli doteraz dva rozsudky. Vlani v júni uspel čiastočne so žalobou sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Daniel Hudák, ktorému by sa mal Nový Čas ospravedlniť. O požadovanej nemajetkovej ujme vo výške 100.000 eur sudkyňa zatiaľ nerozhodla. Rozsudok nie je právoplatný.
     

V januári tohto roku, naopak, neuspel so svojou žalobou ďalší sudca Najvyššieho súdu Štefan Michálik, ktorého žalobu OS Bratislava II zamietol. Ani tento verdikt nie je právoplatný.
     

Združenie Justičný Oskar žiada náhradu škody milión eur, predstavitelia justície - sudcovia NS SR a ďalších súdov, exnámestník Generálnej prokuratúry SR Ladislav Tichý, podnikateľ Štefan Comorek - ďalšie státisíce eur. Vydavateľstvo považuje žaloby za útok na slobodu tlače a určitý nátlak na svoju redaktorku. Mieni sa proti nim brániť všetkými zákonnými prostriedkami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona