Žilinský kraj podal pre obstarávnie dialýzi podnet na PMÚ

NETKY.SK • 21 November 2016, 14:51 • 2 min
Žilinský kraj podal pre obstarávnie dialýzi podnet na PMÚ

ŽILINA - Žilinský samosprávny kraj podal podnet na Protimonopolný úrad SR (PMÚ), aby posúdil, či pri obstarávaní dialyzačného pracoviska v poliklinike v Námestove nebol porušený zákon. V pondelok o tom informovala médiá hovorkyňa kraja Lenka Záteková.

slovakia

left justify in out

"V poliklinike fungovala súkromná dialýza od roku 2004 do roku 2014, keď ju jej vlastník presunul do Trstenej. Aby pacienti z Námestova nemuseli dochádzať a vrátili sme dialýzu do polikliniky, ešte v decembri 2014 sme začali so súťažou s cieľom spustenia nášho vlastného župného dialyzačného pracoviska,“ informovala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Anna Majbíková o aktuálnom stave verejného obstarávania dialyzačného pracoviska v Oravskej poliklinike v Námestove.


Podľa jej slov kraj postupne uskutočnil tri verejné obstarávania s cieľom otvorenia dialýzy. Do súťaže sa opakovane prihlásila jedna firma. ŽSK má informáciu z ministerstva zdravotníctva, že na Slovensku sú minimálne tri spoločnosti, ktoré prevádzkujú viac ako polovicu z celkového počtu dialyzačných pracovísk. Kraj tak podal podnet na Protimonopolný úrad SR, aby posúdil tieto skutočnosti indikujúce podozrenie na porušenie zákona a počká na jeho vyjadrenie.


Podľa analýzy, ktorú vypracovala Oravská poliklinika, malo na jej hospodárenie v minulom roku negatívny vplyv aj prevádzkovanie nefrologickej ambulancie, ktorú zdravotná poisťovňa nezazmluvnila a pri ošetrení približne dvoch pacientov za deň vytvorila za dané obdobie stratu 47-tisíc eur. V hospodárení by pri súčasných 14 dialyzovaných pacientoch prevádzkovanie dialýzy znamenalo pre Oravskú polikliniku mínus 251-tisíc eur za štyri roky.


Riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK vyjadrila presvedčenie, že o dialyzovaných pacientov je v súčasnosti postarané a aj podľa ich slov je kvalita služieb v dialyzačnom pracovisku v Trstenej na vysokej úrovni. Zástupcovia kraja sa spolu s poslancami stretli so samotnými pacientmi a budú iniciovať tiež rokovanie so súkromnou spoločnosťou prevádzkujúcou trstenskú dialýzu. Krajskí poslanci za okres Námestovo Igor Janckulík, Albín Maslaňák, František Poleta, Jozef Straka a Milan Vrábeľ chcú, aby sa zvýšil komfort dopravy pacientov, pretože to je pre mnohých z nich hlavným problémom.


„Námestovo je najväčší okres na Orave a musíme chrániť polikliniku pre všetkých pacientov. Zabezpečiť, aby bolo o nich postarané a zdravotná starostlivosť sa mohla rozvíjať. Preto pokračujeme v budovaní našej polikliniky. Podarilo sa nám kompletne zrekonštruovať I. poschodie, obnoviť prístroje, zriadiť vlastnú verejnú lekáreň a už teraz je pripravená dostavba II. poschodia vo výške 900-tisíc eur. Pokračovať budeme dobudovaním suterénu, kde vybudujeme moderné priestory pre rehabilitáciu s investíciou 760 tisíc eur. Neustále rozvíjame poskytovanie zdravotnej starostlivosti a staráme sa o to, aby bolo v čo najvyššej kvalite,“ priblížila Majbíková. Okrem rekonštrukcie novej polikliniky rokuje kraj aj s ministerstvom vnútra o výmene starej budovy, v ktorej by pre Námestovčanov mohlo vzniknúť klientske centrum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies