Žilinskou prioritou prvá trojka a účasť v pohárovej Európe

NETKY.SK • 23 Február 2016, 16:39 • 2 min
Žilinskou prioritou prvá trojka a účasť v pohárovej Európe

ŽILINA - Zostať medzi poprednými mužstvami Fortuna ligy a zabezpečiť si účasť v predkolách Európskej ligy je hlavným cieľom slovenského futbalového klubu MŠK Žilina pred začiatkom jarnej časti sezóny 2015/2016. Po jeseni figurujú hráči úradujúceho vicemajstra, ktorých vedie z lavičky tréner Adrián Guľa, na 4. mieste v tabuľke najvyššej domácej súťaže - s dvojbodovým odstupom na "bronzovú" Myjavu, ale až pätnásťbodovým mankom na lídra a obhajcu prvenstva AS Trenčín.

slovakia

left justify in out

"Sme aj vo štvrťfinále Slovnaft Cupu, v ktorom privítame Dunajskú Stredu. Chceme pokračovať v tejto súťaži ďalej a dostať sa do finále. Prioritou pre nás je však prvá trojka v ligovej tabuľke. Jar bude náročná, je tam v rýchlom slede veľa náročných zápasov. Radi by sme vstúpili do tejto časti sezóny čo najlepšie," uviedol na utorňajšej popoludňajšej tlačovej konferencii pred začiatkom jarnej časti súťažného ročníka 2015/2016 športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník.


Zimnú prípravu rozdelili v MŠK na tri fázy. Začala sa v domácich podmienkach s tromi zápasmi. Druhý blok prípravy absolvovali hráči na sústredení v Prahe na Vyšehrade: vrcholom tejto časti bol zápas so Spartou Praha na hlavnom štadióne, ktorý MŠK prehral 2:4. Príprava žilinského tímu vyvrcholila na sústredení v Slovinsku, kde "žltozelení" odohrali tri duely a v piatkovej generálke remizovali s domácim NK Domžale 1:1.


Počas prípravy odohrali futbalisti Žiliny dovedna 9 zápasov, z ktorých šesťkrát vyhrali, dvakrát hrali nerozhodne a iba jeden prehrali. Najlepším strelcom MŠK bol Jakub Paur s piatimi gólmi. "Všetci hovoria, že v zime je potrebné behať. Máme presné dáta z každej tréningovej jednotky. Chalani zvládli 365 kilometrov v príprave, v jednom prípravnom zápase odbehal hráč priemerne 11 340 metrov. Podstatné je, že 90 percent odbehnutých kilometrov bolo v špecifických podnetoch, to znamená v práci s loptou," informoval kouč Adrián Guľa, podľa ktorého bude podstatná prezentácia v ligových zápasoch: "Je pre nás dôležité, že chlapci chcú na sebe pracovať, zvyšovať svoju výkonnosť. Z mužstva je cítiť energia, túžba, motivácia. Na týchto základoch chceme stavať, zlepšovať sa v činnostiach, ktoré doteraz nefungovali."


Cez zimnú prestávku bol v žilinskej kabíne dosť veľký "prievan", odišli viacerí dôležití hráči: stopér Milan Škriniar do Sampdorie Janov, krídelník Jaroslav Mihalík do Slavie Praha či útočník William Alves de Oliveira do tureckého Kayserisporu. V MŠK už nebudú pôsobiť ani Jozef Piaček (Podbeskidzie Bialsko-Biala/Poľ.), Andrej Kadlec (FC Spartak Trnava), Lukáš Čmelík (FC Sion/Švaj. - hosťovanie) či Adrián Kopičár (ŠK Slovan Bratislava). "V systémových veciach máme silnú os mužstva od kapitána Viktora Pečovského, cez brankára Miloša Volešáka a Jakuba Paura. Je tak jednoduchšie pracovať na detailoch. Platí to o odchodoch, ale aj o príchodoch. Kabína je pripravená na konkurenčný boj. Je to proces, chalani to vnímajú pozitívne, ako motiváciu, zo Žiliny sa dá dostať do zahraničných klubov. Verím, že aj chlapci, ktorí sú v akadémii, to budú cítiť ako veľkú motiváciu a časom tiež zaujmú pozície v zahraničných kluboch," skonštatoval Adrián Guľa.


"V Európskej lige sme dobre prezentovali slovenský futbal a klub, v závere jesennej časti sezóny to nebolo úplne optimálne, najmä zápasy vonku. Nevideli sme šancu bojovať o najvyššiu priečku. Prišli veľmi dobré ponuky pre hráčov, ich ďalšie napredovanie, preto sme im umožnili posunúť sa ďalej. Mihalíkovi a Škriniarovi sme umožnili napredovať do klubov, ktoré mali o nich záujem. Jozef Piaček odviedol pre Žilinu veľa, teraz nemal isté miesto v základe, tak sa rozhodol skúsiť zahraničie," poznamenal športový manažér MŠK Karol Belaník a doplnil:
"Ciele, ktoré sme si dali pred zimnou prípravou, sa podarilo splniť. Mrzí nás zranenie Lukáša Jánošíka v prípravnom zápase s Olimpijou Ľubľana, ktorý bude tímu dlhodobejšie chýbať."


V kádri Žiliny zaznamenali aj príchody, pribudli Nigérijčan Chigozie Emmanuel Mbah, český stopér Ondřej Švejdík, Srb Nemanja Stankovič, na skúške je stále Ghančan Frederick Opoku Yamoah. Potešiteľná pre klub spod Dubňa je aj skutočnosť, že mladý talentovaný stredopoliar a reprezentant do 21 rokov László Bénes predĺžil s MŠK Žilina zmluvu do roku 2018.


V lete by mali na žilinskom štadióne prejsť na umelý trávnik. V tejto súvislosti vyšiel klubu v ústrety MFK Zemplín Michalovce pri zmene poradia zápasov doma a vonku. Ak by sa Žilina kvalifikovala do predkola Európskej ligy, musia stihnúť výmenu trávnika do konca júna tohto roka.

Káder MŠK Žilina pred jarnou časťou sezóny 2015/2016:
Brankári: Miloš Volešák, Patrik Le Giang, Aleš Mandous
Obrancovia: Tomáš Hučko, Ondřej Švejdík, Róbert Mazáň, Branislav Šušolík, Denis Vavro, Bojan Letič, Martin Králik, Ernest Mabouka
Stredopoliari: Nikolas Špalek, Jakub Michlík, Miroslav Káčer, Jakub Paur, Viktor Pečovský, Filip Hlohovský, Michal Škvarka, László Bénes
Útočníci: Lukáš Jánošík, Chigozie Emmanuel Mbah, Nermin Haskič, Nemanja Stankovič

Zmeny v kádri MŠK Žilina počas zimnej prestávky:
Prišli: Chigozie Emmanuel Mbah (Nigéria, posledné pôsobisko Brooke House College Football Academy/Angl.), Ondřej Švejdík (Spartak Praha /kmeňový hráč/ČR, Slovan Liberec /hosťovanie na jeseň/ČR, hosťovanie v Žiline do konca sezóny), Nemanja Stankovič (FK Donji Srem/Srb.-II. liga), Frederick Opoku Yamoah (Inter Allies FC/Ghana, stále je na skúške)

Odišli: Jozef Piaček (Podbeskidzie Bialsko-Biala/Poľ.), Andrej Kadlec (FC Spartak Trnava), Jaroslav Mihalík (SK Slavia Praha/ČR), Milan Škriniar (U.C. Sampdoria Janov/Tal.), William Alves de Oliveira (Kayserispor/Tur.), Lukáš Čmelík (FC Sion/Švaj. - hosťovanie), Adrián Kopičár (ŠK Slovan Bratislava).

Realizačný tím:
Športový manažér: Karol Belaník
Tréner: Adrián Guľa
Asistenti trénera: Marián Zimen, Ladislav Kubalík
Tréner brankárov: Miroslav Seman
Tímový manažér: Vladimír Leitner
Vedúci mužstva: Marián Varga
Kondično-rehabilitačný manažér: Milan Ťapay
Lekári: Juraj Popluhár, Jozef Hudcovský
Fyzioterapeut: Tomáš Lintner
Maséri: Peter Vojt, Jozef Hromka

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies