Žilinskí nadšenci chcú rekonštrukciou synagógy vytvoriť kunsthalle

NETKY.SK • 23 Február 2012, 08:02 • 2 min
Žilinskí nadšenci chcú rekonštrukciou synagógy vytvoriť kunsthalle

ilinskí nadšenci chcú rekonštrukciou synagógy vytvoriť kunsthalle - Kultúra Národná kultúrna pamiatka Neologická synagóga v Žiline by sa mala stať výstavným priestorom typu kunsthalle s množstvom ďalších kultúrno-spoločenských aktivít pre všetky generácie

slovakia

left justify in out

img

Národná kultúrna pamiatka Neologická synagóga v Žiline by sa mala stať výstavným priestorom typu kunsthalle s množstvom ďalších kultúrno-spoločenských aktivít pre všetky generácie. Toto je zámer žilinského občianskeho združenia (OZ) Truc sphérique, ktoré zvíťazilo v súťaži na využitie objektu Židovskej náboženskej obce.
      Podľa prezidenta Spolku slovenských architektov Jána Bahnu patrí táto synagóga vôbec medzi najvýznamnejšie pamiatky modernej slovenskej architektúry i významné európske synagógy. Bola postavená v roku 1931 podľa návrhu známeho učiteľa modernej architektúry Petra Behrensa z Nemecka a je jedinou jeho stavbou na Slovensku. Hlavná sála je zakrytá kopulou s priemerom 16 metrov a výškou 17,6 metra, kde bola prvýkrát použitá betónová škrupinová konštrukcia. 
      "Pôvodnej funkcii slúžila synagóga iba krátko. Po vojne tam bola divadelná a koncertná sála, neskôr aula Vysokej školy dopravnej a do roku 2010 slúžila ako takmer 400-miestne kino," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave povedal kurátor OZ Fedor Blaščák.
      Podľa kultúrneho manažéra OZ Mareka Adamova chcú tejto prázdnej legendárnej budove v centre mesta vdýchnuť nový každodenný život pestrou činnosťou. Zároveň prispieť k jej rekonštrukcii a ekonomickému využívaniu bez štátnej dotácie na prevádzku. V bezbariérovom objekte bude kaviareň, kníhkupectvo, klubové kino pre 50 ľudí, detský kútik a ďalšie priestory na rôznu činnosť. 
      "Vytvárame tím mladých ľudí aj zo zahraničia. Bude to výstavné centrum pre výtvarné umenie 60.-70. rokov z tvorby jednotlivcov a pre tematické kolektívne expozície. Môžu tam byť tiež konferencie, prednášky, festivaly, cvičenie jogy a iné aktivity," vymenoval programové podoby Adamov.
      Na rekonštrukciu hľadajú partnerov zo samosprávy a rôznych inštitúcií. Plánujú na ňu získať milión eur. "Je to veľmi málo, ale chceme výrazne využiť dobrovoľníctvo a výhodnú pomoc rôznych súkromných firiem, aby sme v roku 2014 začali v synagóge činnosť," zdôvodnil Adamov.
      Podľa architekta OZ Martina Jančoka vnútornými úpravami od 50. rokov sa výrazne zmenila podoba synagógy. Rekonštrukciou chcú prinavrátiť priestor do pôvodného stavu bez výraznejších stavebných úprav a v spolupráci s pamiatkarmi. 
      "Nevieme si predstaviť, že by sa nám to nepodarilo. Bol by to zlý signál pre našu súčasnú spoločnosť," dodal Blaščák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies