Žilinské pamiatky môžu nepočujúci spoznávať cez videá v posunkovom jazyku

NETKY.SK • 29 Marec 2023, 17:30 • 2 min
Žilinské pamiatky môžu nepočujúci spoznávať cez videá v posunkovom jazyku

ŽILINA - Kultúrne pamiatky v Žiline môžu sluchovo znevýhodnení ľudia po novom spoznávať prostredníctvom videí v posunkovom jazyku. Ide o spoločný projekt Asociácie nepočujúcich Slovenska a žilinskej samosprávy. Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

slovakia

left justify in out

Návštevníci žilinských kultúrnych pamiatok, ktorí trpia poruchami sluchu, majú možnosť získať sprievodcovský výklad cez virtuálne prehliadky v posunkovej reči a s titulkami. Na vybraných historických pamiatkach a významných miestach sa nachádza označenie pre sluchovo znevýhodnené osoby s QR kódom, kde sú dostupné informácie bez nutnosti prítomnosti tlmočníka do slovenského posunkového jazyka. "Po jeho načítaní cez mobilnú aplikáciu je návštevník presmerovaný na konkrétne video s výkladom k danej pamiatke. Súbežne má tak aj široká verejnosť možnosť nahliadnuť do sveta ticha a ku komunite nepočujúcich," priblížila hovorkyňa.

 

img

 

Doplnila, že informácie v posunkovom jazyku sú vo virtuálnych prehliadkach Kostola svätej Barbory, Makovického domu, Novej synagógy, Rosenfeldovho paláca, Burianovej veže, Kostola obrátenia svätého Pavla, Katedrály Najsvätejšej Trojice, Starej radnice a tiež Balustrády a sochy svätých Cyrila a Metoda. Záujemcovia ich môžu nájsť na stránke Turistickej informačnej kancelárie mesta Žilina. Projekt "Kultúrna krása v posunkoch" realizovali s finančnou podporou ministerstva kultúry. V tomto roku bude Asociácia nepočujúcich Slovenska pokračovať v projekte s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Malá Fatra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona