Žilinská veterinárna nemocnica začala používať špeciálny laserový skalpel

NETKY.SK • 26 Január 2022, 09:02 • 2 min
Žilinská veterinárna nemocnica začala používať špeciálny laserový skalpel

ŽILINA – Veterinárna nemocnica v Žiline začala ako prvá na Slovensku používať špeciálny laserový skalpel. Podľa veterinárneho špecialistu na ortopédiu a chirurgiu mäkkých tkanív Martina Mitru jeho návrh a zavedenie do praxe vychádza z dlhoročných skúseností v humánnej medicíne.

slovakia

left justify in out

Najväčšie výhody laserového skalpela sú podľa neho presnosť, jednoduchá manipulácia pri chirurgickom zákroku a najmä bezpečnosť. „Zároveň je dostatočne silný aj na odstránenie veľkých nádorov. Vysoko zaostrený laserový lúč reže čisto a presne, pričom súčasne zaceľuje lymfatické cievy a nervy. To má za následok menšie pooperačné opuchy a výrazné zníženie bolesti oproti klasickým skalpelovým procedúram,“ vysvetlil Mitra.

 

img

 

„Pri použití lasera sa tkanivo vyparuje a zaceľujú sa malé krvné cievy. To znižuje krvácanie, zabezpečuje lepšiu viditeľnosť počas operácie a skracuje čas zákroku. Zníženie krvácania pri práci s laserom urýchľuje a zjednodušuje procedúru. V mnohých prípadoch nie sú potrebné žiadne stehy,“ doplnil Mitra. Veterinárnu nemocnicu Anima Vets vybudovali veterinárni lekári, ktorí získali skúsenosti na desiatkach svetových aj domácich pracoviskách a univerzitách. Pôsobia v nej špecialisti z rôznych oblastí veterinárnej medicíny – dermatológie, ortopédie, chirurgie, onkológie či exotickej medicíny, dodal manažér komunikácie veterinárnej nemocnice Tomáš Batiz.

 

Možno vás zaujme: Klinické príznaky ochorenia COVID-19 sa rozšírili



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona