Žilinka, Crkoňová aj Mitrík môžu kandidovať za šéfa NKÚ, výbor ich odobril

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 15:34 • 2 min
Žilinka, Crkoňová aj Mitrík môžu kandidovať za šéfa NKÚ, výbor ich odobril

BRATISLAVA - Maroš Žilinka, Henrieta Crkoňová aj Karol Mitrík spĺňajú zákonné podmienky na to, aby mohli kandidovať na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Rozhodol o tom dnes parlamentný finančný výbor, ktorému sa kandidáti predstavili.

slovakia

left justify in out

Všetci traja kandidáti sa zhodujú, že o NKÚ by malo byť viac počuť. Chcú preto zmeniť komunikáciu nielen s úradmi, ale aj navonok. Hovorili tiež o lepšej kontrole narábania s verejnými zdrojmi. Nevyhli sa otázkam o nezávislosti. Všetci traja trvajú na tom, že sú nadstranícki.
     

Žilinku, prokurátora a bývalého štátneho tajomníka na ministerstve vnútra za vlády Ivety Radičovej, nominovalo KDH, podporu má u 60 opozičných poslancov. Crkoňovú, bývalú vedúcu služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD, navrhli poslanci Marián Kvasnička a Štefan Kuffa. Kvasničku to stálo členstvo v klube KDH, Kuffu v klube OĽaNO tiež kritizovali, ale nevylúčili ho.
     

Mitríka, bývalého šéfa SIS, preferuje šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo, za čo ho kritizuje aj jeho posledný kolega v parlamente z SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
     

Voľba šéfa NKÚ bude 19. mája. Úrad vedie naďalej Ján Jasovský, ktorý presluhuje od februára 2012. Do funkcie ho nominovala už neexistujúca ĽS-HZDS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona