Žilinčania sa tešia na duel s Bilbaom, Guľa: Ideme do toho s odvahou

NETKY.SK • 19 August 2015, 14:24 • 2 min
Žilinčania sa tešia na duel s Bilbaom, Guľa: Ideme do toho s odvahou

ŽILINA - Žilinu čaká vo štvrtok futbalový sviatok. Hráči slovenského vicemajstra MŠK privítajú na svojom štadióne čerstvého držiteľa španielskeho Superpohára Athletic Bilbao.

slovakia

left justify in out

 Zápas má výkop o 20.15 h a v priamom prenose ho odvysiela Dvojka. Duel rozhoduje rumunská trojica arbitrov na čele s hlavným Ovidium Hateganom.

"Od prvého dňa, čo budujeme tento tím sme chceli hrať proti najlepším tímom a hľadať veľké výzvy. Postupnými krokmi sa nám to darí a keďže sa nám na základe našej výkonnosti podarilo dostať sa v tejto sezóne už do play off Európskej ligy, tak si môžeme zahrať vo fantastickom a ostrom súťažnom dueli proti Bilbau. Tešíme sa na tento zápas na domácom štadióne pred hladnými fanúšikmi a pôjdeme do toho s odvahou," povedal na predzápasovej tlačovej konferencii tréner Adrián Guľa.

 

Žilina avizuje akcent na kompaktnú obranu, ale upustiť od svojho ofenzívneho a rýchleho poňatia hry nechce ani proti veľkému favoritovi. "Hrať rýchlo, dôrazne, bežecky kvalitne i takticky silno. To učíme chlapcov stále a nemienime to meniť ani proti Bilbau. Nechceme prekopať náš štýl iba kvôli tomu, že hráme s Bilbaom, to by sa neujalo ani v hlavách hráčov. Odvaha a ofenzíva nás dostala až do play off a budeme v tom pokračovať," zdôraznil kormidelník "šošonov".

 

Deň pred zápasom neabsolvoval tréning s mužstvom Jaroslav Mihalík. "Po ligovom zápase v Ružomberku mal silne narazené koleno. Preto dnes netrénoval s chlapcami, pripravoval sa s fyzioterapeutom a jeho štart je veľmi otázny," vysvetlil jeho absenciu kouč Guľa. Obranca Ernest Mabouka by po zranení už mohol nastúpiť, rozhodne sa ale až tesne pred zápasom. Žilina s určitosťou nemôže počítať so službami Nikolasa Špaleka, ktorý v odvete s Poltavou v 3. predkole videl červenú kartu. "Nikolas má karty, ale sú aspoň dve varianty ako to poskladať. Andy Kadlec či Kubo Paur môžu zaskočiť na voľných pozíciách," dodal Guľa.

 

Žilina avizuje akcent na kompaktnú obranu, ale upustiť od svojho ofenzívneho a rýchleho poňatia hry nechce ani proti veľkému favoritovi. "Hrať rýchlo, dôrazne, bežecky kvalitne i takticky silno. To učíme chlapcov stále a nemienime to meniť ani proti Bilbau. Nechceme prekopať náš štýl iba kvôli tomu, že hráme s Bilbaom, to by sa neujalo ani v hlavách hráčov. Odvaha a ofenzíva nás dostala až do play off a budeme v tom pokračovať," zdôraznil kormidelník "šošonov". Ten bude spokojný, ak vypredané tribúny jeho zverencom po záverečnom hvizde zatlieskajú: "Keď budú nadšení z toho, čo sme predviedli. K dobrému výsledku sa môžeme dopracovať iba kvalitnou hrou, ktorú priaznivci ocenia. My pôjdeme do toho naplno."

 

Kabína Žiliny dvojstretnutím proti Bilbau žije, čo potvrdil kapitán MŠK Viktor Pečovský: "Každý z nás sa na to teší, pretože niektorí takýto zápas odohrajú možno raz za život a pre našich mladých chlapcov je to aj výborná škola do budúcna. Takéto duely sú pre nás sviatkom. Verím tomu, že sa nám podarí niečo úžasné a pôjdeme ďalej. Hneď po vyžrebovaní sme vedeli, že nás čaká kvalitný tím, čo potvrdil aj v španielskom Superpohári. Ale vo futbale je každý zápas iný a aj oni sem prídu hrať asi trochu inak ako proti Barcelone, čo môže byť naša výhoda. Naozaj verím tomu, že sa nám podarí ich zaskočiť a urobiť dobrý výsledok. Futbal je v tom krásny, že hocikto môže vyhrať s hocikým. Potvrdili sme to v reprezentácii so Španielskom a dúfam, že aj po tomto dvojzápase s nimi budeme mať pozitívnu bilanciu. Chceme, aby aj v odvete bolo ešte o čo hrať."

 

Žilinčania v generálke na Bilbao remizovali v nedeľu v Ružomberku 2:2 a hoci dvakrát prehrávali, bod sa im málil. Vo fortunaligovej tabuľke im patrí priebežne tretia priečka. Streleckú formu opäť dvoma gólmi potvrdil Chorvát Matej Jelič, ktorý má na konte v šiestich tohtosezónnych stretnutiach EL už sedem gólov a na jeho zakončovateľské kvality sa bude MŠK spoliehať aj v dvojzápase s Bilbaom. Do play off MŠK prenikol už z 1. predkola, postupne vyradil severoírsky Glentoran (2:1 vonku, 4:2 doma), moldavskú Daciu Kišiňov (2:1 v, 4:2 d) a v 3. predkole po dráme aj ukrajinský tím FC Vorskla Poltava (2:0 d, 1:3 pp v).

Výprava Bilbaa pricestovala na Slovensko v stredu krátko po poludní a po pristátí v Piešťanoch sa presunula do hotela Holiday Inn v Žiline. Baskický klub odštartoval túto sezónu skvelým spôsobom a triumfom v španielskom Superpohári nad favorizovanou Barcelonou ukončil 31-ročné čakanie na zisk trofeje. Athletic šokoval Kataláncov najskôr jasným domácim víťazstvom 4:0 a oslavy potom odštartovala remíza 1:1 v pondelkovej odvete na Nou Camp. Zverenci 51-ročného kormidelníka Ernesta Valverdeho tak mali iba necelé tri dni na prípravu pred súbojom v Žiline. Navyše už v nedeľu čaká Baskov ďalšia konfrontácia s Barcelonou v úvodnom kole nového ročníka Primery Division. Kouč MŠK Guľa si ale nemyslí, že nahustený program oslabí kvality Bilbaa: "Sú to 'namakaní' futbalisti, majú dosť široký káder, hoci je jasné, že nie je ľahké prepnúť z úspešného Superpohára na Európsku ligu. Ale sú už dobre rozohratí, okrem dvojzápasu s Barcelonou majú za sebou aj dvojzápas v predkole EL proti Interu Baku."

 

Hrozbou pre defenzívu Žiliny bude najmä skúsený 34-ročný útočník Bilbaa Aritz Aduriz. V prvom súboji o španielsky Superpohár sa zaskvel hetrikom, v odvete odpovedal na zásah Lionela Messiho vyrovnávajúcim a definitívne otupil odpor súpera. Bilbao je jasným favoritom v dvojzápase o skupinovú fázu, ktorú bude hrať spolu 48 klubov v dvanástich štvorčlenných skupinách.

 

Bilbao je klub so slávnou históriou, založili ho už v roku 1898 a 8-krát získal španielsky titul. Naposledy však v roku 1984. V roku 2012 Bilbao hralo finále Európskej ligy, v ktorom prehralo s Atleticom Madrid. V skupinovej fáze sa Bilbao v ročníku 2011/2012 stretlo dvakrát so Slovanom Bratislava, ktorý zdolalo doma aj vonku 2:1. "Los Leones" skončili v minulej sezóne na 7. mieste Primera Division, no v Copa del Rey prehrali až vo finále s Barcelonou.

 

Štadión v Žiline bude otvorený dve hodiny pred zápasom, t.j. od 18.15 h. Keďže každý návštevník prejde viacnásobnou bezpečnostnou kontrolou, odporúča sa prísť na štadión včas s dostatočnou časovou rezervou. Vzhľadom k zložitej dopravnej situácii na vjazdoch do Žiliny ako aj v okolí štadióna odporúča klub motorizovaným návštevníkom, aby zaparkovali automobily, či už na parkovisku na štadióne, alebo v jeho okolí 3 až 4 hodiny pred začiatkom zápasu.

Odveta je na programe o týždeň 27. augusta na štadióne San Mamés v Bilbau.

 

Prvý zápas play off Európskej ligy - štvrtok 20.15 h:

MŠK Žilina - Athletic Bilbao

/rozhodujú: Hategan - Sovre, Gheorghe (všetci Rum.)/



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies