Žilina je najzadlženejšie mesto, hrozí mu ďalší niekoľkomiliónový dlh

NETKY.SK • 27 August 2013, 13:44 • 2 min
Žilina je najzadlženejšie mesto, hrozí mu ďalší niekoľkomiliónový dlh

ŽILINA – Najzadlženejšiemu slovenskému mestu hrozí ďalší niekoľkomiliónový dlh. Žilina totiž musí vrátiť štátu 16,8 milióna eur, za ktoré ešte v roku 2006 postavila pre manažérov automobilky Kia kórejskú dedinu v neďalekých Krasňanoch.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa však, že reálna trhová cena obytného súboru bude dnes o niekoľko miliónov eur nižšia. „Od januára budúceho roku ideme pripravovať verejné obstarávanie na predaj celého obytného súboru Krasňany v prípade, že sa nedohodneme s Kiou, od ktorej by sme v prvom rade chceli, aby odkúpila tento obytný súbor, pretože ho využíva,“ povedal žilinský primátor Igor Choma. „Môžem potvrdiť záujem spoločnosti Kia Motors Slovakia o odkúpenie obytného súboru v Krasňanoch, rozhodujúcimi však pre nás budú podmienky predaja ako aj samotná kúpna cena,“ reagoval hovorca automobilky Jozef Bačé.

Mesto i automobilka teda potvrdili záujem o predaj či kúpu kórejskej dediny, no zhodli sa, že problémom môže byť cena. „Kia aj v minulosti potvrdila záujem, je to však otázka ceny. Pretože v prípade, ak náklady na výstavbu boli 16,8 milióna eur a súdnoznalecký odhad, ktorý si dá spracovať Kia, môže hovoriť o 12 alebo 13 miliónoch, môže vzniknúť otázka, čo s tým rozdielom. A to bude obrovský oriešok, pretože mesto nemá peniaze na to, aby opäť splácalo nejakú ďalšiu podlžnosť z minulosti. Ale na druhej strane neviem ani garantovať, ako sa k tomu postaví vláda, či bude ochotná ten rozdiel nejakým spôsobom zlikvidovať alebo či zostane tá záťaž na meste,“ povedal Choma. Ak dostane žilinská radnica lepšiu ponuku od niekoho iného, predá to jemu a kórejskí manažéri sa budú musieť sťahovať. „Samozrejme našou snahou to bude predať jedno komu, len aby sme dostali za ten majetok čo najviac peňazí tak, aby sme tie peniaze kompletne všetky mohli previesť na štát a aby ten rozdiel sumy bol čo najnižší. Aby sme sa v tom najhoršom prípade vedeli s tým ako mesto vysporiadať opäť možno v nejakom časovom období desiatich, pätnástich či dvadsiatich rokov. Takáto splátka mestu reálne hrozí,“ dodal Choma. 

V kórejskej dedine v Krasňanoch by malo v 65 bytoch bývať takmer sto manažérov automobilky Kia. V oplotenom areáli majú okrem piatich rodinných domov a ôsmich štvorbytoviek k dispozícii aj spoločenskú budovu s jedálňou, bazén a ihriská. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies