Zika v Riu mlčala, WHO nevie o žiadnom prípade nakazenia

NETKY.SK • 26 August 2016, 11:51 • 2 min
Zika v Riu mlčala, WHO nevie o žiadnom prípade nakazenia

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nezaznamenala žiaden prípad nakazenia vírusom zika, ktorý by mal súvislosť s olympijskými hrami v Riu de Janeiro. Konštatovala to vo štvrtok vo svojej pravidelnej týždňovej správe o aktuálnom stave šírenia choroby.

slovakia

left justify in out

Zika sa prenáša komármi a pohlavným stykom. Ochorenie predstavuje riziko najmä pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. WHO pred OH 2016 tvrdila, že neexistuje dôvod pre posunutie termínu alebo zmenu dejiska podujatia. Organizátori sa spoliehali na ochladenie spojené s kalendárnou zimou, ktoré malo zastaviť množenie komárov.

 

Pre obavy z nakazenia zikou do Brazílie nepricestovalo viacero športovcov s právom účasti na čele s elitnými golfistami. Zo Slovákov sa ako jediný odvolal na ochorenie tenista Martin Kližan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies