Zika na Slovensku?! V Prešove hospitalizovali ženu s podozrením na vírus

NETKY.SK • 25 Február 2016, 19:09 • 2 min
Zika na Slovensku?! V Prešove hospitalizovali ženu s podozrením na vírus

PREŠOVA – V Prešovskej nemocnici hospitalizovali ženu s podozrením, že sa nakazila vírusom zika.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesla verejnoprávna RTVS, podľa ktorej sa len pre niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky.

 

„FNsP J. A. Reimana Prešov včera v skorých ranných hodinách hospitalizovala pacientku, ktorá sa pred niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu. Aktuálny zdravotný stav pacientky je momentálne stabilizovaný. Dnes boli pacientke odobraté vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika. Diagnostika bude riešená v spolupráci s virologickým laboratórium v Hamburgu,“ povedala RTVS hovorkyňa fakultnej nemocnice v Prešove Renáta Cenková.

 

Ženu hospitalizovali včera v skorých ranných hodinách. Jej zdravotný stav je momentálne stabilizovaný. Pacientka, ktorú v stredu 24. februára hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici Jána Adama Reimana v Prešove a odobrali jej vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika, je v stabilizovanom stave. Má sa dobre a jej klinický stav sa zlepšuje. Informovala o tom dnes popoludní primárka Oddelenia infektológie Nataša Špiláková, kde mladú ženu prijali.

 

„Pacientka prišla s príznakmi únavy, slabosti, mala na tvári vyrážky a pociťovala bolesti kĺbov. Vzhľadom na to, že pricestovala z Južnej Ameriky, napadlo nás, či môže ísť o prípad ochorenia vírusom Zika, ktorý zatiaľ na Slovensku zaznamenaný a dokázaný nebol. Pacientku sme hospitalizovali, odobrali sme materiál na vyšetrenie na dôkaz vírusu. Tento materiál sme poslali do referenčného laboratória, ktorý sa nachádza v Hamburgu,“ uviedla primárka. Výsledky by mali byť známe v priebehu niekoľkých dní. Presný dátum primárka nevedela určiť.

 

ÚVZ SR má v súvislosti s diagnostikou vírusu Zika zabezpečenú spoluprácu s nemeckým laboratóriom v Hamburgu. "Pre vírus pripravil úrad návrh Usmernenia hlavného hygienika SR, ktoré je momentálne v štádiu schvaľovania kompetentnými odborníkmi," informovala Skalická. Hygienici podľa nej situáciu nepretržite monitorujú cez systém varovania Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC).

 

Na Oddelení infektológie nemuseli prijať žiadne mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ide o štandardné opatrenia, ktoré v práci s infekčnými pacientmi používajú stále. Podľa Špilákovej ochorenie sa neprenáša priamym kontaktom s ľuďmi, je prenosné buď sexuálnym stykom, alebo krvnou transfúziou. Vzduchom sa vírus neprenáša.

 

Pacientka si neželá žiadnu medializáciu. Primárka uviedla, že ide o slovenského občana. Vrátila sa na Slovensko po mesačnom pobyte v Južnej Amerike. Počas tohto obdobia časť svojho pobytu strávila v džungli, kde v jej prípade došlo k poštípaniu komármi.

 

Po príchode na vyšetrenie sa u mladej ženy prejavili klinické príznaky, ktoré nevylučujú ochorenie vírusom Zika. Podľa slov Špilákovej diagnostika infekčných ochorení je veľmi dôležitá aj z epidemiologického hľadiska. „Toto je presne tento prípad. Pacientka je v dobrom klinickom stave, ale potvrdenie alebo vylúčenie infekcie je dôležité z epidemiologického hľadiska, aby sme vedeli, či táto infekcia na Slovensku je prítomná, alebo nie,“ uviedla primárka.

 

Ako dlho bude žena hospitalizovaná, závisí od jej klinických príznakov. Doterajšie zistenia hovoria, že ide o ľahké ochorenie s ľahkým priebehom. Klinický stav pacientky sa zlepšuje spontánne. Jej prepustenie závisí predovšetkým od výsledkov, ktoré prídu z Nemecka.

 

Vírus sa neprenáša vzduchom, a tak žena nemusí byť v karanténe. Prenášajú ho komáre Aedes Aegypti, ktorý žije v trópoch. Z človeka na človeka sa dá preniesť jedine pohlavným stykom, alebo krvnou transfúziou. Dnes potvrdili dva prípady v Českej republike.

 

 

Ako sa prenáša vírus ZIKA na človeka.

 

 

img

 

Komár Aedes aegypti, ktorý ho má prenášať, však podľa hygienikov nie je v Európe zatiaľ rozšírený. Slováci, ktorí navštívili krajiny postihnuté vírusom Zika, nemôžu darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí. Platí to až do odvolania, informuje Národná transfúzna služba (NTS) SR na svojom webe. Ide o krajiny Južnej a Strednej Ameriky vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov. Prípad nakazenia vírusom prostredníctvom transfúzie krvi potvrdila Brazília.

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR v cestovnom odporúčaní radí ženám, aby zvážili plánovanú cestu do dotknutých oblastí. Viacerí odborníci sa totiž domnievajú, že práve vírus Zika je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, teda defektom známym ako mikrocefália. MZVaEZ sleduje situáciu cez veľvyslanectvá konzultáciami so zahraničnými partnermi a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

 

Zika je vírus prenášaný komármi. Môže sa prenášať aj cez placentu z matky na dieťa, potvrdené boli aj prípady prenosu pohlavným stykom či cez transfúziu krvi. Podľa WHO naň zatiaľ neexistuje vakcína ani účinná liečba. Jediným spôsobom jeho zvládnutia je tak zatiaľ zníženie populácie komárov.

 

Ľudia by v postihnutých krajinách mali dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára.

 

WHO v rámci prevencie odporúča použiť repelenty, ktoré by mali obsahovať 30 percent aktívnej látky DEET. Tiež radí zakrývať sa oblečením s dlhými rukávmi a nohavicami, vyprázdňovať a čistiť nádoby, kde by sa mohla udržiavať voda ako miesto na množenie komárov, a spať pod ochrannými sieťkami.

Príznaky sú obvykle mierne a trvajú dva až sedem dní. Medzi hlavné patrí zvýšená teplota, bolesti kĺbov, možné sú aj opuchy najmä menších kĺbov na rukách a nohách, makulo-papulárne vyrážky šíriace sa z tváre na telo, zápal spojoviek a všeobecné, chrípke podobné príznaky. Inkubačná doba je tri až 12 dní.

 

Podľa dostupných informácií až u 80 percent nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov a infikovaná osoba nezistí, že má Zika vírus. Približne 20 percent nakazených osôb vírusom Zika má príznaky ochorenia. "Liečba príznakov spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická liečba zatiaľ neexistuje," dodala Skalická.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies