Žiga: Zákon o odpadoch je legislatívou 21. storočia

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 16:05 • 2 min
Žiga: Zákon o odpadoch je legislatívou 21. storočia

BRATISLAVA - Nový zákon o odpadoch je legislatívou 21. storočia, je moderná, transparentná a obsahuje to, čo si od nás moderný svet vyžaduje. V záverečnej reči po skončení parlamentnej rozpravy k tejto právnej norme to povedal minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Za základný pilier nového zákona označil rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov. Žiga upozornil, že za rok sa na Slovensku vyprodukuje 1,7 milióna ton komunálneho odpadu, pričom triediť by sa mala polovica. "Až 75 percent odpadu však končí na skládkach, čo SR radí na chvost krajín EÚ. Preto sme pripravili zákon, ktorým nebudeme vedieť prinútiť občanov, aby odpad separovali, vytvárame však pre nich podmienky, aby sa im oplatilo odpad triediť a ak to budú robiť, za odpad budú platiť menej," deklaroval Žiga.

 

Na margo kritiky opozície, že právna norma nie je dobre pripravená, o čom svedčí aj takmer 300 pozmeňujúcich návrhov, minister pripomenul, že právna norma bola na rokovanie vlády najskôr predložená vo forme legislatívneho zámeru. "Až potom sa pripravovalo paragrafové znenie. Zodpovedne a detailne sme rokovali s každým, kto v odpadovom hospodárstve niečo znamená," dodal.

 

Plénum by malo o definitívnom osude zákona o odpadoch vrátane stoviek pozmeňujúcich návrhov rozhodnúť ešte dnes po 17.00 h.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies