ŽIga: Volebné obdobie je jedinečné, nikto nečakal vládu SNS a Mostu

NETKY.SK • 30 December 2016, 10:43 • 2 min
ŽIga: Volebné obdobie je jedinečné, nikto nečakal vládu SNS a Mostu

BRATISLAVA – Súčasné volebné obdobie je podľa podpredsedu Smeru-SD Petra Žigu jedinečné, pretože ešte začiatkom marca si ťažko niekto vedel predstaviť, že v jednej vláde bude Slovenská národná strana a Most-Híd.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Žiga dnes pre agentúru SITA, napriek tomu sa podarilo úspešne vytvoriť vládnu koalíciu a prijať dobré programové vyhlásenie zamerané na konkrétne riešenia. "Napriek veľmi tvrdým útokom a charakteru kampane táto koalícia prakticky od volieb úspešne funguje,“ vyhlásil s tým, že výsledky prichádzajú a sú nesporné. Slovenská ekonomika je podľa neho vo výbornej kondícii, nezamestnanosť stále klesá, je už pod deväť percent. „Znižujeme deficit a máme jeden z najväčších hospodárskych rastov v eurozóne. Darí sa nám úspešne lákať nových investorov. Etablované spoločnosti, ktoré sú už teraz pilierom nášho exportu, vo veľkom expandujú – to sú ďalšie dôkazy, že sme dôveryhodný, stabilný štát s dobrým ekonomickým prostredím,“ zdôraznil Žiga, podľa ktorého náš rozpočet patrí medzi päť najlepších v celej eurozóne. Samozrejme, vládu ešte čaká veľa práce, napríklad v školstve a zdravotníctve. "Ale sme na dobrej ceste posunúť Slovensko správnym smerom,“ dodal.


Vláda podľa Žigu okrem toho preukázateľne prijíma protikorupčné opatrenia, príkladom je takzvaný protischránkový zákon. "Súčasná koalícia nemá alternatívu, opozícia opakovane preukazuje, že ju nie je schopná ponúknuť. Neprináša riešenia ako ďalej so Slovenskom, koncentruje sa na svojské vytváranie káuz a následne akýchsi ľudových tribunálov, kde sú súčasne vyšetrovateľmi aj sudcami,“ vyhlásil Žiga. Ako príklad použil údajnú kauzu kompa, ktorá bola namierená proti nemu. "Po roku je úplne jasné, že išlo doslova o výmysel. Nič sa nepreukázalo, nikto neukradol ani cent a nová kompa slúži ľuďom. Hovorili sme to od začiatku, ale bolo pred voľbami. Medzitým sa vyliali vedrá špiny a umelo sa konštruovali údajné prepojenia, ktoré nemajú s realitou nič spoločné. Teraz nastalo trápne ticho. Takáto politika nevedie nikam, nanajvýš tak do pekla,“ povedal podpredseda Smeru-SD.


Z politického pohľadu boli podľa Žigu vrcholom roka 2016 jednoznačne parlamentné voľby a následný turbulentný vývoj. "Nepopieram, že naše ambície boli vyššie, ale na konci dňa Smer-SD vyhral štvrté voľby za sebou a dokázal zostaviť po tretí raz vládu. Je to už tretia vláda počas desiatich rokov, čo na Slovensku nedokázala žiadna politická strana. Niekto je z toho možno veľmi nervózny, ale je nepopierateľné, že Smer je vnútorne stabilná strana, ktorá je stabilizačným prvkom aj pre politický systém,“ zdôraznil Žiga.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona