Žiga: Vodu chránime pre ďalšie generácie

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 12:36 • 2 min
Žiga: Vodu chránime pre ďalšie generácie

BRATISLAVA - Vláda novelou vodného zákona podľa ministra životného prostredia Petra Žigu vodu chráni pre ďalšie generácie Slovákov.

slovakia

left justify in out

"Povyšujeme vodu na strategickú surovinu," povedal dnes v parlamentnej rozprave. Šéf envirorezortu odmieta, že by vláda právnou normou umožňovala privatizáciu vody. "Ústava hovorí o tom, že prírodné zdroje sú majetkom SR a ja s tým plne súhlasím. Voda je majetkom SR a občanov. Musíme ju chrániť, je to jediné nerastné bohatstvo, ktoré máme. K privatizácii vôd došlo v roku 2002," konštatoval Žiga.

 

Minister životného prostredia zdôraznil, že dnes o ťažbe a predaji vody rozhoduje úrad a po splnení formálnych kritérií povolenie dostane hocikto, aj zahraničný občan. Zároveň ak niekto žiada o predaj vody do zahraničia, štátny orgán nemá oporu v zákone mu povolenie nevydať. "Platí, čo nie je zakázané, je povolené," dodal Žiga. Namiesto radového regionálneho úradníka preto podľa nových pravidiel bude každú prípadnú žiadosť transparentne pripomienkovať verejnosť a posudzovať ministerstvo životného prostredia a vláda, vysvetlil minister. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona